Fordeler og ulemper med spareboter

- Robotene hever kvaliteten på bankrådgivningen

Forbrukerrådet er positive til at flere banker tar i bruk spareroboter.

NY ROBOT: Etter ett år på markedet i Sverige har Nordeas nye sparebot kommet til oss også. Forbrukerrådet er positive til denne og lignende roboter i andre banker. Foto: Eilin Lindvoll.
NY ROBOT: Etter ett år på markedet i Sverige har Nordeas nye sparebot kommet til oss også. Forbrukerrådet er positive til denne og lignende roboter i andre banker. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Roboter har allerede blitt en viktig del kundeservice hos flere bedrifter, men nå svarer robotene på mer enn generelle spørsmål.

Huseiernes Landsforbund har tidligere lansert en digital boligadvokat, og flere banker og fondstilbydere har kommet med spareboter.

Sist ut er Nordea med sin sparebot Nora, som i likhet med Sbankens sparebot, gir anbefalinger «om langsiktig sparing i fond som er tilpasset akkurat deg». I tillegg har du den uavhengige fondsrådgiveren Kron, hvor du svarer på noen enkle spørsmål om din økonomiske situasjon, før de setter sammen en spareplan. Deretter investerer Krons spareeksperter pengene dine.

- Bedre enn bankansatte

Forbrukerrådet er svært positive til disse robotene.

- Robotene synes å heve kvaliteten på investeringsanbefalingene, og dette er noe vi vil se nærmere på til neste år, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.no.

Bruken av roboter og selvbetjeningsløsninger har økt. Odin, fondsselskapet til Sparebank 1-gruppen, oppgir at 90 prosent av salget skjer uten kontakt med mennesker, eksemplifiserer Jensen.

Jensen trekker fram svensk forskning, som viser at roboter og selvbetjeningsløsninger har vist seg å føre til bedre valg blant forbrukerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer