Robotene vil ta over jobbene våre

Frykt ikke: Det er mest kjedelige oppgaver som blir borte.

AUTOMATISK GÅENDE VOGN: Disse robotene har erstattet arbeidet til 15 portører ved Akershus universitetssykehus.  Foto: AHUS
AUTOMATISK GÅENDE VOGN: Disse robotene har erstattet arbeidet til 15 portører ved Akershus universitetssykehus. Foto: AHUS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En analyse utført for kunnskapsdepartementet viser at en tredjedel av den norske sysselsettingen i stor grad vil bli utsatt for automatisering og digitalisering i løpet av de neste tyve årene.

Det er imidlertid ingen grunn til å frykte denne utviklingen.

- Det er bra at disse jobbene blir borte, for vi vil ikke bruke mennesker til jobber som maskiner kan gjøre. Det er de trivielle oppgavene som forsvinner, forsikrer Anders Ekeland, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Disse yrkene forsvinner

Utfasing av manuelt arbeid har pågått siden den industrielle revolusjon, så denne endringen av arbeidslivet er slett ikke noe nytt.

Det nye er at automatisering og digitalisering vil bli mer synlig i det offentlige rom, og ikke bare være noe som skjer på fabrikker og i industrien.

- Det er ikke mange år siden det satt vektere i bomstasjonene. Nå kan sikkerhetsselskapene bruke disse ansatte til mer nyttige oppgaver, uttalte Michael Jacobs, administrerende direktør i Microsoft Norge på et frokostmøte i regi av Agenda tidligere denne uken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer