Robotene vil ta over jobbene våre

Frykt ikke: Det er mest kjedelige oppgaver som blir borte.

AUTOMATISK GÅENDE VOGN: Disse robotene har erstattet arbeidet til 15 portører ved Akershus universitetssykehus.  Foto: AHUS
AUTOMATISK GÅENDE VOGN: Disse robotene har erstattet arbeidet til 15 portører ved Akershus universitetssykehus. Foto: AHUS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En analyse utført for kunnskapsdepartementet viser at en tredjedel av den norske sysselsettingen i stor grad vil bli utsatt for automatisering og digitalisering i løpet av de neste tyve årene.

Det er imidlertid ingen grunn til å frykte denne utviklingen.

- Det er bra at disse jobbene blir borte, for vi vil ikke bruke mennesker til jobber som maskiner kan gjøre. Det er de trivielle oppgavene som forsvinner, forsikrer Anders Ekeland, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Disse yrkene forsvinner

Utfasing av manuelt arbeid har pågått siden den industrielle revolusjon, så denne endringen av arbeidslivet er slett ikke noe nytt.

Det nye er at automatisering og digitalisering vil bli mer synlig i det offentlige rom, og ikke bare være noe som skjer på fabrikker og i industrien.

- Det er ikke mange år siden det satt vektere i bomstasjonene. Nå kan sikkerhetsselskapene bruke disse ansatte til mer nyttige oppgaver, uttalte Michael Jacobs, administrerende direktør i Microsoft Norge på et frokostmøte i regi av Agenda tidligere denne uken.

Det er spesielt lavtlønns- og lavkompetanseyrker som ser ut til å være mest utsatt, men analysen til Kunnskapsdepartementet viser at også butikkansatte, resepsjonister og kontormedarbeidere kan påregne å bli overflødige i framtidas arbeidsliv.

Les også: Nedtur for jordbruk og fiske

UNNA VEI: Robot skal inn i heisen. Foto: AHUS
UNNA VEI: Robot skal inn i heisen. Foto: AHUS Vis mer

Sparer 15 årsverk

På Akershus universitetssykehus har såkalte AGV-er (automatisk gående vogn) tatt over oppgaver portører tidligere utførte manuelt.

AGV-ene bringer i hovedsak mat, klær, søppel, postpakker og andre ting som krever plass og volum. AGV-ene ble tatt i bruk da det nye sykehuset ble åpnet i 2008, og erstattet den gang 15 årsverk.

Det er likevel ingen fare for at sykehusene våre blir ubemannet med det første.

NAV trekker fram helsepersonell, og særlig sykepleiere, blant yrker som nærmest gir jobbgaranti og får støtte for disse funnene i analysen fra Kunnskapsdepartmentet. Spesialister innenfor helse, velferd og utdanning er mindre utsatt for konkurranse fra maskiner enn sine portør-kolleger. Hele listen finner du her.

Ny butikkhverdag

Stadig flere norske butikker tilbyr selvscanning av varer, og kassemedarbeidere er blant yrker vi kan forvente at forsvinner. Det er i det hele tatt høy grad av innovasjon innenfor varehandel.

- I varehandel er det små marginer, og aktørene blir drevet til å drifte mer effektivt, uttalte Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke på frokostmøtet til Agenda.

Netthandelsaktøren Komplett bruker roboter til å plukke varer. I 2012 plukket 55 roboter 5,1 millioner varer. Se hvordan i videoen under:

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer