Røde varsellamper i gråmarkedet

Nå kan du gjennomskue triksene de såkalte "aksjepusherne" bruker for å lure deg. Fra USA har vi hentet råd om hvordan du kan kjenne igjen aksjemeglere som prøver å lure deg på gråmarkedet.

Publisert

En rekke småsparere er det siste året blitt lurt til å kjøpe aksjer til overpris i små og relativt ukjente firmaer - i det såkalte "gråmarkedet".

For drømmerne

Gråmarkedet består av aksjer som ikke er børsnotert, altså unoterte aksjer. Det er betegnet som stedet for alle som drømmer om rask fortjeneste.

Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at gråmarkedet er "stedet hvor det jaktes vilt på risikovillig kapital til nye prosjekter, stedet hvor verdien i selskaper kan pumpes opp i skyene på rykter, skryt og forventninger om fremtidig inntjening."

Hva kjennetegner unoterte aksjer?

Flere faktorer skiller unoterte aksjer fra noterte aksjer. Disse faktorene er åpenbare, men likevel verdt å ha i bakhodet:

Mangel på offentlig informasjon: Den viktigste forskjellen er at ikke-børsnoterte selskaper ikke plikter å gi den samme offentlige informasjonen om selskapet som børsnoterte selskaper. Unoterte selskaper må levere årsrapport til Brønnøysundregistrene, men sjelden kvartalsrapporter. Børsanalytikere skriver dessuten oftere om noterte selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer