Rødt kjøtt øker kreftfaren

Mens én studie viser at rødt kjøtt gir økt kreftrisiko, viser en annen at frukt og grønnsaker ikke fungerer så godt som antatt.

Publisert
Sist oppdatert

De to studiene setter fokus på forbindelsen mellom kosthold og kreft. Rødt kjøtt kan øke kreftrisikoen, men man tviler på om frukt og grønnsaker kan forebygge mot brystkreft.

Begge studiene spurte kun deltakerne om deres matvaner som voksne. Enkelte forskere tror at man bør vite matvanene gjennom hele livet for å få et skikkelig svar. Brystkreftrisikoen kan man imidlertid best studere som voksne. Det er da brystcellene hyppigst deler seg og er mest sårbare.

Rødt kjøttNærmere 150.000 menn og kvinner var med i undersøkelsen om rødt kjøtt. Deltakernes gjennomsnittsalder var 63 år. De rapporterte om kjøttinntaket i 1982 og i 1992-93. Personene med høyt kjøttinntak hadde omtrent 30-40 prosent større risiko for å utvikle tykktarm- eller endetarmskreft i forhold til de med lavt inntak.

Høyt kjøttinntak for menn var minst tre porsjoner daglig og to porsjoner for kvinner. Lavt inntak var omtrent to porsjoner eller mindre to ganger i uken for menn og mindre enn en porsjon for kvinner. Bearbeidet kjøtt som bacon og pølse økte risikoen. Er du glad i pølser kan du trøste deg med at røyking, overvekt og lite aktivitet er en vanligere årsak til tykktarmkreft enn rødt kjøtt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer