Rødvin beskytter mot lungesykdom

Bevisene for at rødvin er god medisin har blitt enda bedre. Nå sier forskere at vinen kan beskytte mot den alvorlige lungesykdommen KOLS.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere studier har vist en sammenheng mellom virkestoffer i rødvin og beskyttelse mot kreft, hjerteproblemer og bedre hjernefunksjon.

Den nyeste studien som viser de gode effektene av rødvin, som er publisert i tidsskriftet Thorax, tyder på at resveratrol, som finnes i all rødvin, demper betennelsen hos pasienter med den alvorlige lungesykdommen KOLS.

Forskere fra det nasjonale hjerte- og lungesenteret ved Imperial College i London fortalte reportere at denne antioksidanten, som finnes i skallet på druer og alle andre røde frukter, kan utvikles videre til å bli en effektiv medisin for behandling av sykdommen.

KOLS er en sykdom som ikke kan kureres om man først blir syk. Og røyking er hovedgrunnen til at flere hundre tusen nordmenn nå har fått denne diagnosen.

Sykdommen fører til at lungene ”klapper sammen”, noe som gjør det vanskelig - og etter en stund umulig - å puste.

For å måle effekten av resveratrol på lungene gjennomførte forskerne ved Imperial College undersøkelser på røykere og KOLS-pasienter.

Betennelsesprosessen i KOLS involverer celler man kaller makrofager, som produserer kraftige kjemikalier som igjen stimulerer veksten og aktiviteten til andre celler i immunsystemet. De produserer også en annen type kjemikalier - interleukin - som forlenger cellenes liv og skaper frie radikaler i prosessen. For mye av disse fører til infeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer