Rødvin mot kreft

Kreft i prostata rammer mange menn litt opp i årene. Men risikoen blir betydelig lavere med et glass rødvin nå og da.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne finner stadig nye fordeler ved et moderat inntak av alkohol.

Men samtidig er alkoholen ansvarlig for mange sykdommer og ulykker når den brukes feil. Det ser derfor ut til å være to tommelfingerregler som gjelder for bruk av alkohol:

Inntaket må være moderat. Det betyr maksimalt tre enheter daglig for menn og to enheter for kvinner. En enhet alkohol er det samme som en liten flaske øl, et glass vin eller en drink.

Samtidig er det ikke likegyldig hva du drikker. Noen generelle helseeffekter kan tilskrives selve alkoholen, mens andre effekter skyldes stoffene som drikken er lagd av. Og stadig flere undersøkelser viser at rødvin kan ha helseeffekter som gir deg flere gode år i livet.

Halverer risikoEn undersøkelse ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA viser at vanlig rødvin kan gjøre en stor forskjell på risikoen for å uvikle kreft i prostata.

Forskerne sammenliknet livsstilen til 753 menn med prostatakreft og 703 friske menn. Det totale forbruket av alkohol så ikke ut til å ha noen stor betydning for risikoen for kreft. Men de som drakk minst fire glass rødvin hver uke hadde en dramatisk lavere risiko for denne kreftformen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer