Roser norsk pengepolitikk

OECD roser sentralbanken, men råder til forsiktig bruk av oljepengene.

Finansdepartementet blir oppfordret til moderat bruk av oljepenger også i fremtiden. Foto: Colourbox.com
Finansdepartementet blir oppfordret til moderat bruk av oljepenger også i fremtiden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD) la i dag frem sin rapport om norsk økonomi. Økonomene Patrick Lenain og Paul O' Brien i OECD var i dag i Oslo for å møte norsk presse.

- Det er gledelig at rapporten er så rosende i sin omtale av den økonomiske utviklingen i Norge og av både rammeverket og utøvelsen av den økonomiske politikken, sier statssekretær Roger Schjerva.

Statssekretær Roger Schjerva
Statssekretær Roger Schjerva Vis mer


De siste årene har velstandsutviklingen og sysselsettingen i norsk økonomi vært rekordhøy. OECD mener at denne gode utviklingen reflekterer tilbakeholdenhet i finanspolitikken, en vellykket pengepolitikk og økonomiens evne til å tiltrekke seg arbeidskraft fra utlandet. Stigende energipriser og impulser som følge av økt globalisering har også påvirket økonomien positivt.

Bruk mindre oljepenger

Men OECD argumenterer for at bruken av oljeinntekter i en periode med høy oljepris og rask vekst i Statens pensjonsfond - Utland bør ligge lavere enn 4-prosentbanen (handlingsregelen). En slik finanspolitikk vil støtte opp under Norges Banks pengepolitikk og redusere behovet for vanskelige omdisponeringer når utgifter til pensjon for alvor setter inn.

OECD mener norske myndigheter brukte mer oljepenger enn handlingsregelen tilsa i perioden 2000-2005, mens det de siste to årene har vært mer forsiktig bruk av penger. OECD oppfordrer regjeringen til å holde seg under handlingsregelen også i tiden som kommer.

DinSide kommer tilbake med mer fra OECD-rapporten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer