Roser norsk pengepolitikk

OECD roser sentralbanken, men råder til forsiktig bruk av oljepengene.

Finansdepartementet blir oppfordret til moderat bruk av oljepenger også i fremtiden. Foto: Colourbox.com
Finansdepartementet blir oppfordret til moderat bruk av oljepenger også i fremtiden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD) la i dag frem sin rapport om norsk økonomi. Økonomene Patrick Lenain og Paul O' Brien i OECD var i dag i Oslo for å møte norsk presse.

- Det er gledelig at rapporten er så rosende i sin omtale av den økonomiske utviklingen i Norge og av både rammeverket og utøvelsen av den økonomiske politikken, sier statssekretær Roger Schjerva.

De siste årene har velstandsutviklingen og sysselsettingen i norsk økonomi vært rekordhøy. OECD mener at denne gode utviklingen reflekterer tilbakeholdenhet i finanspolitikken, en vellykket pengepolitikk og økonomiens evne til å tiltrekke seg arbeidskraft fra utlandet. Stigende energipriser og impulser som følge av økt globalisering har også påvirket økonomien positivt.

Bruk mindre oljepenger

Men OECD argumenterer for at bruken av oljeinntekter i en periode med høy oljepris og rask vekst i Statens pensjonsfond - Utland bør ligge lavere enn 4-prosentbanen (handlingsregelen). En slik finanspolitikk vil støtte opp under Norges Banks pengepolitikk og redusere behovet for vanskelige omdisponeringer når utgifter til pensjon for alvor setter inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer