Røverkjøp med bismak

Vi shoppet solbriller, mobil, joggesko og kosmetikk i Spania for 8.560 kroner. Sammenlignet med norske priser sparte vi 2.326 kroner. Men ved grensen venter tollerne og norske avgifter. For å ta varene over grensen må vi punge ut med 614 kroner.

Publisert
Sist oppdatert
Med tre-fire par av disse i kofferten risikerer du bot.

Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Brubæk
Med tre-fire par av disse i kofferten risikerer du bot.

Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Etter å ha gått berserk i spanske butikker hadde vi baggen full av solbriller, parfyme, joggesko og mobiltelefon. Men reglene for å bringe med seg varer inn til Norge er klare: du må betale avgifter til staten på medbragte varer som til sammen eller alene overstiger 6.000 kroner. Lønner det seg å handle utenlands?

Så mye hadde vi, så mye ga vi bort

Følgende varer puttet vi i handlekurven:

Vi handler for 8.650 kroner og sparer 2.326 kroner i forhold til norsk utsalgspris på å handle luksusvarene utenlands. Men en kjapp telefon til Oslo og Akershus tolldistrikt tar raskt fra oss gleden.

- Disse varene er ikke avgiftsbelagt, men du må betale 24 prosent merverdiavgift på alt som overskrider 6.000 kroner, sier Geir Granholt, informasjonskonsulent ved infosenteret ved Oslo og Akershus tolldistrikt til DinSide.

For å ta med reisegodset hjem må vi betale 24 prosent – i vårt tilfelle 614 kroner - i merverdiavgift til statskassen. Nettogevinsten på vår utenlandshandel lander på 1.712 kroner.

Skroll ned for mer

Der verdigrensen på 6.000 kroner overskrides, kan du selv velge hvilke varer du vil betale toll og avgifter for. Hvis verdien av en vare overstiger denne grensen, må toll og avgifter betales av varens verdi i sin helhet. Varer som utgjør et hele, kan ikke deles og innføres over flere reiser, eller av flere personer. Dette gjelder selv om verdien av den enkelte del er mindre enn 6.000 kroner. Kan du ikke dokumentere verdien, for eksempel ved kvittering, fastsettes verdien skjønnsmessig av Tollvesenet.

-- Men hva om jeg setter brillene på hodet og har joggeskoene på beina?

- Du skal gå på rød sone og legge frem kvitteringer for hva du har kjøpt, men det er selvfølgelig vanskelig å kontrollere om du har handlet skoene og brillene utenlands eller ikke, sier Granholt.

Bot og beslagleggelse

Putter du varene du har kjøpt utenlands i kofferten med prislappene på og går på grønn sone i tollen, riskikerer du at varene blir beslaglagt og å få utskrevet et forenklet forelegg til fordel for statskassen.

- Det lønner seg ikke å smugle, sier Helge Linderup, fungerende avdelingsdirektor i toll- og avgiftsdirektoratet.

I følge Lovdata vil DinSide måtte betale 600 i forenklet forelegg for å ta med disse varene på grønn sone.

Foreleggene øker proposjonalt med overskridelsene:

 • for varer inntil 2.000 kroner kan du ilegges forelegg på 300 kroner

 • for overskridelser fra 2.000 – 4.000 kroner kan du ilegges forelegg på 600 kroner

 • for overskridelser fra 4.000 – 6.000 kroner kan du ilegges forelegg på 1.200 kroner

 • for overskridelser fra 6.000 til 8.000 kroner kan du ilegges forelegg på 1.900 kroner.
 • Ifølge Tollvesenets informasjonsjef Hege Turnes, er ikke ulovlig innførsel av produkter som mobiltelefoner og joggesko en prioritert oppgave.

  - I kontrollsammenheng jakter Tollvesenet først og fremst på narkotika, opplyser Turnes.

  Dette sparer du på utenlandshandelen

  Her ser du prisforskjellene mellom Norge og Spania:

  Les mer:
 • På tollvesenets bakrom

 • Årets solbrillemoter
 • Fjortismobiler til halv pris
 • Siste nytt innen mobiltelefoni
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer