Røyk farligst for kvinner

Sigaretter dreper flere tusen nordmenn hvert år. Og det er de kvinnelige røykerne som har størst risiko for å utvikle lungekreft.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinnelige røykere har større risiko for å utvikle lungekreft enn menn. I en amerikansk undersøkelse av over 2500 røykere var risikoen mer enn dobbelt så høy for kvinner i forhold til deres mannlige røyke-kolleger.

Vet ikke hvorfor
Forskerne ved New York-Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center vet ikke hvorfor kvinner er mest utsatt.

- Det er ingen åpenbare grunner til at kvinner har en høyere risiko for lungekreft. Men vi kan spekulere i om kvinnene har en lavere evne til å skille ut giftstoffene i tobakken enn menn, sier forskningsleder Claudia Henschke til Reuters i dag.

- Dersom disse funnene blir bekreftet av annen forskning, viser dette at vi bør fokusere spesielt på å forhindre unge kvinner i å begynne å røyke, skriver forskerne i sin konklusjon. Rapporten er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Lung Cancer.

Scanning av lungene
Det amerikanske studiet tok for seg over 2.500 mennesker over 40 år. Felles for alle deltakerne var at de hadde mer enn 10 ”pakkeår” med røykehistorie bak seg. Et pakkeår regnes som en pakke sigaretter om dagen i et år eller den tiden det tar å røyke tilsvarende mengde.

Etter scanning av lungene fant forskerne 45 tilfelle av lungekreft hos kvinnene og 20 tilfelle hos de mannlige røykerne. Selv når man justerte for forhold som alder og røykevaner ble det slått fast at risikoen var over dobbelt så stor for kvinnene.

Mozon 06.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer