Røyk farligst for kvinner

Sigaretter dreper flere tusen nordmenn hvert år. Og det er de kvinnelige røykerne som har størst risiko for å utvikle lungekreft.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinnelige røykere har større risiko for å utvikle lungekreft enn menn. I en amerikansk undersøkelse av over 2500 røykere var risikoen mer enn dobbelt så høy for kvinner i forhold til deres mannlige røyke-kolleger.

Vet ikke hvorforForskerne ved New York-Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center vet ikke hvorfor kvinner er mest utsatt.

- Det er ingen åpenbare grunner til at kvinner har en høyere risiko for lungekreft. Men vi kan spekulere i om kvinnene har en lavere evne til å skille ut giftstoffene i tobakken enn menn, sier forskningsleder Claudia Henschke til Reuters i dag.

- Dersom disse funnene blir bekreftet av annen forskning, viser dette at vi bør fokusere spesielt på å forhindre unge kvinner i å begynne å røyke, skriver forskerne i sin konklusjon. Rapporten er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Lung Cancer.

Scanning av lungeneDet amerikanske studiet tok for seg over 2.500 mennesker over 40 år. Felles for alle deltakerne var at de hadde mer enn 10 ”pakkeår” med røykehistorie bak seg. Et pakkeår regnes som en pakke sigaretter om dagen i et år eller den tiden det tar å røyke tilsvarende mengde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.