Røyk kan gjøre deg blind

Røykere har opptil fire ganger høyere risiko for å bli blinde med alderen. En ny studie tyder på at sigaretter øker sjansene for å utvikle den vanligste årsaken til blindhet blant eldre.

Publisert
Sist oppdatert

Sykdommen røykere har høyere risiko for å få heter maculadegenerasjon, og den er den vanligste årsaken til at eldre i Norge og alle andre land med høy levealder blir blinde.

Røykpakkene er allerede fulle av advarsler om farene ved røyking, og forskerne fra universitetet i Manchester, sier at risikoen for å bli blind bør legges til listen, skriver BBC.

Aldersrelatert maculadegenerasjon er den vanligste grunnen til blindhet i Norge. Det fører til alvorlig og kronisk tar av synet, spesielt for folk over 60 år.

Forskerne etterlyser en massiv opplysningskampanje for å øke oppmerksomheten om sammenhengen mellom røyking og blindhet, i tillegg til de andre helserisikoene, som for eksempel kreft.

Øyekirurg Simon Kelly sier til BBC at ”bevisene tyder på at mer enn én fjerdedel av alle tilfellene av denne sykdommen har en sammenheng med tidligere eller pågående røyking”.

- Pasienter, helsepersonell og folk flest vil nyte godt av store oppmerksomhet rundt dette.

Forskerne sier at bevisene tyder på at røykeslutt reduserer risikoen for å få sykdommen senere i livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer