Røykeforbud hjemme!

At barn kan ta skade av passiv røyking er ingen hemmelighet. Men visste du at barna blir påvirket av nikotinen selv om du lufter godt og røyker mindre?

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere har gjennomført en undersøkelse med barn som bor hos røykende foreldre. Og konklusjonen er klar: Det eneste som hjelper mot skader av passiv røyking er et absolutt røykeforbud hjemme.

Mange slags skaderPassiv røyking kan være skadelig for småbarn på flere måter. Det øker risikoen for krybbedød, gjør det mer sannsynlig at barnet utvikler astma og gir større sannsynlighet for forskjellige luftveisproblemer. Mødre som røyker under svangerskapet får også barn med lavere fødselsvekt som vokser langsommere og har oftere problemer med immunforsvaret. Det er også meget mulig at passiv røyking som barn øker risikoen for utviklingen av kreft senere i livet.

Røykende foreldre er ofte klar over at barna ikke har godt av sigarettrøyken. Mange røykende foreldre vil derfor røyke mindre inne og i nærheten av barna, unngå å røyke på barnas soverom og lufte bedre etter at de har røykt. Problemet er bare at dette ikke ser ut til å hjelpe på noe som helst.

Bare røykeforbud hjelperDen britiske undersøkelsen tok for seg 314 småbarnsfamilier med røykende foreldre. Gjennom undersøkelsen ble barnas nikotinnivå i blodet målt jevnlig i tillegg til at foreldrene ble intervjuet om hva de gjorde for å redusere påvirkningen av røyk i hjemmet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer