Røykeforbud hjemme!

At barn kan ta skade av passiv røyking er ingen hemmelighet. Men visste du at barna blir påvirket av nikotinen selv om du lufter godt og røyker mindre?

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere har gjennomført en undersøkelse med barn som bor hos røykende foreldre. Og konklusjonen er klar: Det eneste som hjelper mot skader av passiv røyking er et absolutt røykeforbud hjemme.

Mange slags skader
Passiv røyking kan være skadelig for småbarn på flere måter. Det øker risikoen for krybbedød, gjør det mer sannsynlig at barnet utvikler astma og gir større sannsynlighet for forskjellige luftveisproblemer. Mødre som røyker under svangerskapet får også barn med lavere fødselsvekt som vokser langsommere og har oftere problemer med immunforsvaret. Det er også meget mulig at passiv røyking som barn øker risikoen for utviklingen av kreft senere i livet.

Røykende foreldre er ofte klar over at barna ikke har godt av sigarettrøyken. Mange røykende foreldre vil derfor røyke mindre inne og i nærheten av barna, unngå å røyke på barnas soverom og lufte bedre etter at de har røykt. Problemet er bare at dette ikke ser ut til å hjelpe på noe som helst.

Bare røykeforbud hjelper
Den britiske undersøkelsen tok for seg 314 småbarnsfamilier med røykende foreldre. Gjennom undersøkelsen ble barnas nikotinnivå i blodet målt jevnlig i tillegg til at foreldrene ble intervjuet om hva de gjorde for å redusere påvirkningen av røyk i hjemmet.

Resultatene var nedslående. Nivået av nikotin hos barna holdt seg konstant selv om foreldrene forsøkte alle slags måter å redusere sigarettrøyken hjemme. Verken bedre lufting, egne røykeområder eller mindre røyking hadde noen effekt. Det eneste som hjalp var å innføre totalt røykeforbud i hjemmet. Barn med røykeforbud hjemme fikk en betydelig reduksjon av nikotininnholdet i blodet. Undersøkelsen ble publisert i British Medical Journal 2. august 2003.

Ut med røyken
- Vi anbefaler røykende foreldre om å gå ut på trappen med sigarettene. Som denne undersøkelsen viser holder det altså ikke å stille seg under kjøkkenviften med røyken, sier Øystein Tveite som er rådgiver på tobaksspørsmål i Sosial- og helsedirektoratet. Rådet fra direktoratet bygger på kunnskap om passiv røyking fra både norsk og internasjonal forskning.

- Det skal samtidig sies at norske foreldre er blitt flinkere de siste årene til å forstå problemene med å utsette barna for passiv røyking. Vi er blitt mer bevisste og har lettere for å si ifra til andre om at vi ikke ønsker røyking innendørs. Også røykerne er blitt flinkere til å ta hensyn til dette, sier Tveite.

Mozon 05.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer