Røykeforbud redder liv

Røykeforbud på serveringssteder kan redde liv. Forskere mener en halvtime i en røykfull pub kan forårsake hjertestans.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Passiv røyking kan ha større konsekvenser enn vi hittill har vært klar over. For personer med hjerteproblemer kan en liten dose sigarettrøyk være nok til å fremkalle en dødelig blodpropp.

Advarer mot pubenAmerikanske helsemyndigheter har nå sendt ut en advarsel hvor de anbefaler mennesker med hjerteproblemer å holde seg unna alle steder hvor det røykes. Kontorer, venteværelser, puber og restauranter med sigarettrøyk kan i verste fall føre til akutt hjertesvikt.

Advarselen bygger blant annet på en undersøkelse fra en liten amerikansk by som gjennomførte totalt røykeforbud i 2002. Etter seks måneder ble forbudet trukket tilbake på grunn av press fra innbyggere og interessegrupper.

Tall fra det lokale sykehuset viste at antall tilfeller av hjertesvikt ble redusert med 40 prosent i perioden med røykeforbud. Etter at forbudet ble trukket tilbake steg frekvensen av hjertesvikt opp til vanlig nivå. Undersøkelsen er publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal.

Røyk gir blodpropp- Et måltid i en røykfull restaurant kan være nok til å fremkalle et akutt hjerteanfall. Selv om dette høres urimelig ut har vi stadig flere vitenskaplige data som forteller oss at dette er sant, skriver forskerne ved Centres for Disease Control and Prevention i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer