Røykeforbud redder liv

Røykeforbud på serveringssteder kan redde liv. Forskere mener en halvtime i en røykfull pub kan forårsake hjertestans.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Passiv røyking kan ha større konsekvenser enn vi hittill har vært klar over. For personer med hjerteproblemer kan en liten dose sigarettrøyk være nok til å fremkalle en dødelig blodpropp.

Advarer mot puben
Amerikanske helsemyndigheter har nå sendt ut en advarsel hvor de anbefaler mennesker med hjerteproblemer å holde seg unna alle steder hvor det røykes. Kontorer, venteværelser, puber og restauranter med sigarettrøyk kan i verste fall føre til akutt hjertesvikt.

Advarselen bygger blant annet på en undersøkelse fra en liten amerikansk by som gjennomførte totalt røykeforbud i 2002. Etter seks måneder ble forbudet trukket tilbake på grunn av press fra innbyggere og interessegrupper.

Tall fra det lokale sykehuset viste at antall tilfeller av hjertesvikt ble redusert med 40 prosent i perioden med røykeforbud. Etter at forbudet ble trukket tilbake steg frekvensen av hjertesvikt opp til vanlig nivå. Undersøkelsen er publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal.

Røyk gir blodpropp
- Et måltid i en røykfull restaurant kan være nok til å fremkalle et akutt hjerteanfall. Selv om dette høres urimelig ut har vi stadig flere vitenskaplige data som forteller oss at dette er sant, skriver forskerne ved Centres for Disease Control and Prevention i USA.

Undersøkelser i laboratorium tyder på at giftstoffer i tobakksrøyken kan gjøre blodet tykkere på kort tid. Dette kan igjen føre til en blodpropp som kan være årsaken til hjertesvikt.

Overraskende farlig
De uforholdsmessige store konsekvensene av små mengder tobakksrøyk bekreftes også av andre undersøkelser.

Det er blant annet bevist at en til fem sigaretter om dagen er nesten like helseskadelig som å røyke tyve om dagen. Røykfrie personer i et hjem hvor det røykes utsettes for en tredjedel av risikoen, selv om de bare får i seg en prosent av tobakksrøyken i forhold til den som røyker.

Tiltak som å lufte godt og røyke i vinduskarmen hjelper også fint lite om du vil beskytte dine nærmeste mot røyken. Det eneste som ser ut til å ha en betydelig effekt er å innføre et totalt røykeforbud innendørs, viser forskning på passiv røyking.

Mozon 02.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer