Røykemyten er knust

Røyking beskytter ikke mot Alzheimers, slik tobakksindustrien har hevdet – det øker risikoen for sykdommen.

Forskere har funnet nok en god grunn til hvorfor du bør stumpe røyken. Eller skal vi si to? Foto: colourbox.com
Forskere har funnet nok en god grunn til hvorfor du bør stumpe røyken. Eller skal vi si to? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå har du nok en grunn til å slutte å røyke, eller kanskje to – du kan bli dement av det, og du støtter en industri som bevisst forsøker å få deg til å tro at røyking faktisk er bra for intellektet.

Les også: Hvilken røyker er du?

Røyking beskytter ikke mot Alzheimers – tvert imot

En studie som er utført ved UCSF (University of California, San Fransisco) antyder nemlig at sigarettrøyking er en betydelig risikofaktor for utvikling av Alzheimers sykdom, melder forskningsnettstedet AlphaGalileo.

Studien viste interessant nok også at tilknytning til tobakksindustrien avgjør hvilke konklusjoner studier på dette området trekker. Mens studier som hadde tilknytning til tobakksindustrien antydet at røyking beskytter mot utvikling av Alzheimers, fant uavhengige studier at røyking øker risikoen for å få sykdommen.

Les også: Røykere er også passive røykere

- Ulike studier og medier har i flere år foreviget myten om at røyking beskytter mot utviklingen av Alzheimers, sier studieleder Janine K. Cataldo, som er førsteamanuensis ved UCSFs School of Nursing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.