Røyken gjør deg dum

Sigarettene gjør deg kanskje tøffere men slett ikke smartere. Voksne røykere er nemlig dummere enn andre.

Publisert
Sist oppdatert

Tobakksrøyking er ansvarlig for en lang rekke skadelige effekter på kroppen vår.

Nå mener skotske forskere at røykingen også gjør deg dummere. 4 prosent dummere enn andre, for å være helt nøyaktig.

Praktiske testerDe skotske forskerne har sett på materiale som er en del av en større undersøkelse av folkehelsa. 465 mennesker ble testet som barn i 1947 og testet på nytt i 2002.

Fem forskjellige praktiske tester av intelligens viste at røykerne klarer seg merkbart dårligere når det kommer til å bruke hodet.

Resultatene er korrigert for andre faktorer som intelligens i barndommen, utdanning, yrke og alkoholforbruk. Tendensen til lavere intelligens var lavere hos alle som hadde røkt, og verst hos de som fortsatt røkte.

Hjerne og lungerForskerene fra universitetene i Aberdeen og Edinburgh mener at redusert intelligens oppstår på grunn av lavere kapasitet i hjerneceller og lungene. Tidligere studier har vist at nedsatt lungekapasitet kan ha konsekvenser for intelligensen, men det er uklart hvorfor dette skjer.

Tobakken ser også ut til å være ansvarlig for at flere frie radikaler angriper hjernecellene og fører til "rust" i hjernen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer