Røyken gjør deg dum

Ikke nok med at sigaretter kan gi deg dødelige sykdommer. Nå har forskere også funnet ut at sigarettrøyking gjør deg dummere.

Publisert
Sist oppdatert

Et britisk studie har vist at reduksjonen av mental kapasitet er sterkere hos middelaldrende mennesker som røyker mer enn en pakke sigaretter om dagen. I aldersgruppen 43 - 53 år var det en tydelig forskjell på mental kapasitet mellom røykere og ikke-røykere. Dette omfattet også observasjonsevnen gjennom øynene.

Heldigvis for festrøykerne: Resultatene var bare markante for de som røyker mer enn en pakke sigaretter hver dag.

Ikke bare lungene- Vi vet jo godt at sigaretter dreper. Sigarettrøyking er den største årsaken til dødsfall blant voksne mennesker i industrialiserte land. Men i tillegg kan vi nå bevise at røykingen gir en betydelig risiko for reduksjon av hjernekapasiteten, sier forsker Marcus Richards. Undersøkelsen er publisert i juniutgaven av American Journal of Public Health.

Avslørende testerUndersøkelsen bygger på et studie av over 5000 briter som ble født i 1946. Gjennom de siste 57 årene har gruppen regelmessig blitt sjekket gjennom en rekke medisinske tester. På slutten av hver kontroll ble deltakerne utsatt for en hukommelsestest og en visuell test. Selv når man tok hensyn til variabler som kjønn og sosial bakgrunn var det en klar tendens til at storrøykerne scoret langt dårligere på disse testene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer