Røykende bestemor gir astma

Dersom du røyker under svangerskapet øker risikoen for et astmatisk barnebarn.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere sier at effekten av tobakk på lungene kan bli ført videre i slektsleddene. Risikoen for å utvikle astma skal faktisk være dobbelt så stor dersom bestemoren og ikke moren røyker.

Dobbel risikoRapporten er publisert i tidsskriftet Chest, utgitt av American College of Chest Physicians. Forskerne intervjuet foreldre og foresatte til 908 barn. 338 barn hadde fått astma da de var fem år gamle, mens 570 var astmafrie.

Barn av røykende bestemødre hadde mer enn dobbel risiko for å utvikle astma sammenlignet med barn av røykfrie mødre og bestemødre. Selv når moren ikke røyket, hadde barnet 1,8 ganger så stor risiko.

Dersom både mor og bestemor røyket under svangerskapet hadde barnet mer enn to og en halv ganger så stor sjanse for å få lidelsen.

Farligere enn antattForskerne tror en av grunnene kan være at kjemikalier fra tobakken fører til en eller annen form for biologisk ødeleggelse hos fosteret. Dersom fosteret er en jente kan eggene påvirkes, noe som kan sette hennes barn i risiko. En annen grunn kan være forandringer i DNAet, noe som reduserer immunforsvaret og det øker også risikoen for astma.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer