Røykende foreldre blåser i risiko for barna

En ny undersøkelse viser at røykende foreldre gambler med barnas helse ved å ignorere advarsler om å ikke røyke i nærheten av dem.

Publisert
Sist oppdatert

Bortimot halvparten av voksne røykere (45 prosent) innrømte at de røykte i bilen når barna var med, og nesten en tredjedel (28 prosent) fortalte at de røykte når barna var i samme rom. Dette viser en undersøkelse utført av britiske helsemyndigheter.

Til tross for dette svarte 60 prosent av de spurte at de var motstandere av røyking i nærheten av barna.

Ytterligere undersøkelser utført av den britiske anti-røyk kampanjen ”Don’t Give Up Giving Up” viser at 49 prosent av landets tenåringer opplever at folk rundt dem røyker.

Av i alt 500 ungdommer svarte nesten 4 av 10 (39 prosent) at de ble utsatt for passiv røking i hjemmet når de var yngre. Og 45 prosent svarte at de ville ha foretrukket at familiemedlemmer ikke røykte rundt dem.

Mye av røyken er usynlig og uten luktEkspertene advarer mot å la barna være i et rom hvor det røykes, eller i et rom hvor noen akkurat har tatt seg en blås.

Ettersom 85 prosent av røyken er usynlig og luktfri, er det lett å la seg lure. Men selv et rom som ikke umiddelbart virker røykfylt, kan faktisk være skadelig for barna. Tobakksrøyk inneholder ca 4000 kjemiske stoffer, og forskere har påvist at mange av dem virker skadelig på forskjellige måter. Dersom det røykes inne, blander det forurensede svevestøvet seg i husstøvet, og blir værende også etter at den synlige røyken er borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.