Røykende kvinner dør elleve år tidligere

Røyking er farligere for kvinner enn menn. Kvinner mister livet 11 år tidligere dersom de røyker, mens menn "bare" mister tre år.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som røyker mister i gjennomsnitt livet elleve år tidligere enn sine ikke-røykende medsøstre, viser en nederlandsk undersøkelse.

Røykende kvinner blir i snitt 70 år gamle, mens ikke-røykende kvinner blir 81. Menn mister “bare” tre år, og blir 73 år gamle.

Forskerne vet ikke hvorfor det er så stor forskjell, men mener en faktor kan være at kvinner er mer mottakelige for den vanligste formen for lungekreft.

- Kvinner som døde av lungekreft var yngre enn menn som døde av samme grunn. Dette betyr at skadelige effekter fra røyking er mer alvorlig for kvinner, sier en talsmann for den nederlandske regjeringens forskningsavdeling til avisen Evening Standard.

I Norge øker hyppigheten av lungekreft langt mer blant kvinner enn blant menn. En kvinne som røyker 10 sigaretter per dag har 10 ganger høyere risiko for å utvikle lungekreft enn en kvinne som ikke røyker.

Det er anslått at omkring 7.500 personer i Norge hvert år dør av sykdom de har utviklet på grunn av at de røyker. I tillegg anslås det at mellom 300 og 500 dør av sykdom de har utviklet på grunn av passiv røyking. Til sammen utgjør dette omtrent 18 prosent av alle dødsfall i Norge hvert år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.