Røykere dør ti år tidligere

Røykere dør gjennomsnittlig ti år tidligere enn ikkerøykere i følge en stor engelsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Funnene ble publisert i tidsskriftet The British Medical Journal, og er den sammlede kunnskapen fra mer enn 50 år med studier som har involvert 34.439 menn.

Studiene startet i 1951 og var de første som bekreftet at det var en sammenheng mellom lungekreft og røyking.

Alle de involverte i undersøkelsen ble født mellom 1900 og 1930, og samtlige jobbet som leger. Hver og en ble spurt om deres røykevaner ved starten av studiene og ble fulgt opp frem til i dag.

Forskerene fant ut at menn som aldri hadde røykt levde gjennomsnittlig ti år lengre enn de som hadde røyket mesteparten av livet.

Menn som røykte hadde minst dobbelt så stor sannsynelighet for å dø før fylte 70 år, sammenlignet med de som ikke røyket, og tre ganger så stor sannsynelighet for å dø før fylte 90.

Men studiene viste også at menn som hadde sluttet å røyke før de rundet 30, levde like lenge som en som aldri hadde røkt.

De som sluttet når de var rundt 40 år, levde gjennomsnittlig ett år mindre enn de som aldri hadde røkt. De som sluttet ved fylte 50 fikk rundt seks år lengre å leve, mens de som sluttet ved rundt 60 år fikk tre år lengre å leve enn de som ikke sluttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer