Røykere dør tidligere

Røykere risikerer å dø tidligere enn ikke-røykere. Men risikoen reduseres dersom røyken stumpes, selv etter mange år, viser en stor norsk studie.

Publisert
Sist oppdatert

Studien er den største studien gjort på røykevaner og er publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine, skriver Reuters.

Slik stumper du røyken

Omkring 50,000 personer bosatt rundt i Norges land var fulgt over 25 år. Forskerne fant at 41 prosent av mennene som røykte tungt - minst en pakke om dagen, døde mens de var mellom 40 og 70 år, i motsetning til 14 prosent av ikke-røykere.

26 prosent av kvinnene som var tunge røykere døde mens de var mellom 40 og 70 år, i motsetning til 9 prosent av kvinnene som ikke røykte.

- Studien viser at røykere reduserer sjansen for å leve fra de er 40 til 70 år gamle. Overlevelse reduseres jo flere sigaretter som røykes om dagen, sier professor Stein Emil Vollsett ved Universitetet i Bergen.

Og det er heller ikke så sunt å snuse

Jo før jo bedreStudien viser også at jo lenger man utsetter å røyke, jo mindre er risikoen for å dø i tidlig alder.

Og jo før en slutter å røyke jo bedre. Og enda bedre: det er aldri for sent å slutte. Personer som slutter å røyke før de blir 40-50 år gamle oppnår størst fordeler. Men personer som slutter å røyke selv i enda senere alder vil også oppleve å få en bedre helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer