Røykere er også passive røykere

Enda større helserisiko.

Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. Foto: Colourbox
Hvis man utsettes for passiv røyking over lang tid, øker risikoen for å få lungekreft med 20–30 prosent. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at røykere ødelegger helsa si når de inhalerer den skadelige sigarettrøyken. Nå viser imidlertid ny forskning at de utsettes for ytterligere skade: Og den kommer fra å puste inn luft som passive røykere - som jo røykere også er.

Tidligere har man trodd at denne risikoen har vært ubetydelig sammenliknet med den skaden som selve røykingen forårsaker, men nå har forskerne imidlertid forandret meningen om dette.

Les også: Selv lukta er skadelig

Testet på avisselgere

Forskerne utførte studiene sine på avisselgere, og målte til hvilken grad de ble eksponert for sigarettrøyk.

- Vi valgte avisselgere siden de jobber alene i små kiosker, hvilket betyr at alle former for røyk som de puster inn henger nøye sammen med antall sigaretter som avisselgerne røyker, sier Maria Teresa Piccardo, som jobbet sammen forskere ved et italiensk kreftforskningssenter.

Hva kan du om nikotin? Test deg her!

Nesten tre ekstra røyk

Resultatene viser at passiv røyking kan ha en stor innvirkning på helsa til røykere. Hvis en person røyker 14 sigaretter om dagen, vil den passive røyken som en røyker utsetter seg selv for tilsvare 2,6 ekstra røyk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.