Røykere får infarkt 17 år tidligere

Røyker du mer enn ti sigaretter om dagen ligger du an til å få infarkt 17 år tidligere enn ikke-røykere.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser tall fra hjerteinfarktregisteret i Hedmark, i følge Dagens Medisin.

De som røyker mer enn ti om dagen får i gjennomsnitt sitt første infarkt når de er 55 år gamle. For ikke-røykere er snittet 72 år.

Tallene tyder også på at kvinner er mer utsatt enn menn. Røykende kvinner får infarkt 13 år tidligere enn ikke-røykende kvinner, mens ikke-røykende menn holdt ti år lengre enn sine røykende brødre.

- At debutalderen er så lav som 55 år, er jeg overrasket over, sier overlege Trude Grønvold ved Sentralsjukhuset i Hedmark på Elverum til Dagens Medisin.

Grønvold sier det er godt kjent at røyking er en sentral risikofaktor, men at effekten er enda tydeligere enn de antok.

Registeret på Hedmark viser også at det er nedgang i antall hjerteinfarkter. I Hedmark er forekomsten om lag halvert de siste ti årene.

Fra internasjonal forskning kjenner man til at 41 prosent av dem som får hjerteinfarkt, er røykere. 56 prosent er overvektige, 38 prosent har høyt blodtrykk og 15 prosent har diabetes.

Grønvold og hennes kolleger i Hedmark har registrert data om hjerteinfarktpasienter siden 1991, og med opplysninger om omtrent 2000 pasienter er det det registeret i Norge som har samlet data over lengst tidsperiode.

Den risikofaktoren som viser klarest økning er overvekt, og det er hos kvinnene økningen er størst. Analyser viser at utenom røyking er overvekt et betydelig og økende problem, og Hedmark fylke ligger på norgestoppen for overvekt. Tallene viser videre at overvekt-gruppen er stadig økende blant begge kjønn.

Mozon.no, 16.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer