Røykere forstår ikke risikoen

”Røyking er nok ikke så farlig for meg”, har du kanskje tenkt. Det er du ikke alene om.

Publisert
Sist oppdatert

Røykere har ti til tyve ganger større risiko for å utvikle lungekreft enn ikke-røykere. Men det er det mange røykere som "glemmer"

Finner på grunnerDet er en undersøkelse fra Rutgers University og den amerikanske kreftforeningen som viser dette. Undersøkelsen er publisert i magasinet Tobacco Control.

Mange røykere fortrenger tanken om hvor farlig tobakken er og støtter seg til myter om at røykingen egentlig ikke er så farlig.

Mer enn halvparten av deltakerne i et nytt studie trodde at trening kunne påvirke effekten av røyking, 28 prosent sa at vitaminer kunne hjelpe og nesten 36 prosent sa at gener har størst innvirkning på lungekreftrisikoen.

- Folk liker ikke å tro at deres aktiviteter setter dem i risiko, og de er kreative til å finne grunner - hvert fall overbevise seg selv - om at deres risiko ikke er så høy som folk sier den er, sier forskningsleder Neil Weinstein fra American Cancer Society til Tobacco Control.

Bedre enn gjennomsnittetStudien besto av en spørreundersøkelse via telefon der mer enn 6000 personer deltok. 1245 av disse var røykere. Deltakerne ble bedt om å bedømme hvor stor sjanse det var for at de utviklet lungekreft. De skulle også bedømme hvor stor sjanse andre, både røykere og ikke-røykere, hadde for å få sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer