Røykere trenger mer medisin

Og ikke-røykere risikerer å måtte trenge like store doser.

Hvis medisinerte røykere slutter eller kutter ned er det en fare for overdosering og bivirkninger.  Foto: Colourbox.com
Hvis medisinerte røykere slutter eller kutter ned er det en fare for overdosering og bivirkninger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Røykere trenger mer medisin enn ikke-røykere. Det er blant annet medisinene klozapin, olanzapin og teofyllin røykere trenger mer av enn ikke-røykere.

Klozapin, eller leponex, er ifølge Statens legemiddelverk et legemiddel som brukes til behandling av kronisk, behandlingsresistent schizofreni. I 1999 var det rundt 2.000 personer som brukte legemidlet i Norge. Olanzapin er også et legemiddel som brukes til behandling av schizofreni. Teofyllin og ulike teofyllinforbindelser brukes som legemidler først og fremst ved kronisk obstruktiv lungesykdom (kronisk astma), ifølge Store norske leksikon.

Tobakksrøyking kan altså påvirke effekten av legemidler. Både hva kroppen gjør med legemiddelet, i tilegg de terapeutiske ønskede virkninger og uønskede bivirkninger.

Artikkelen om medisinbruk forbundet med røyking er publisert i Den norske legeforeningens tidsskrift, og utarbeidet av to norske leger. Artikkelen bygger på deres erfaringer og litteratur om emnet.

Les også: Røykestopp uten kilohopp

Skiller mellom røykere og ikke-røykere

De siste 30 årene er antall tobakksrøykere gradvis blitt redusert. Det er fremdeles rundt en fjerdedel som røyker daglig. I enkelte pasientgrupper er andelen røykere vesentlig større. Mennesker rammet av kronisk obstruktiv lungesykdom eller schizofreni har en vesentlig større andel røykere. I begge disse pasientgruppene er det vanlig å bruke tidligere nevnte teofyllin, klozapin og olanzapin. Hvis pasienten blander disse og flere andre legemidler kan det få betydelige kliniske konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer