Røykevaksine snart på markedet

Halverer risikoen for å «sprekke».

VAKSINE MOT NIKOTIN: NicVAX virker ved å danne antistoffer som hindrer nikotinet i å nå hjernen. Foto: Montasje: Colourbox.com
VAKSINE MOT NIKOTIN: NicVAX virker ved å danne antistoffer som hindrer nikotinet i å nå hjernen. Foto: Montasje: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart vil røykere ha enda et hjelpemiddel i kampen mot sigarettene.

Les også: Slutt å røyke på 10 dager

Røykevaksinen NicVAX vil trolig havne i apotekhyllene om ikke lenge, da legemiddelgiganten GlaxoSmithKline nå har inngått en avtale med selskapet som utviklet vaksinen, Nabi Pharmaceuticals, melder The Telegraph.

Som en del av avtalen vil Nabi blant annet få utbetalt 40 millioner dollar før de kliniske studiene er avsluttet, og GSK vil ta seg av kommersialiseringen av vaksinen og få eksklusive rettigheter til å framstille og utvikle vaksinen i ettertid.

Les også: Light minsker sjansen for røykeslutt

Lovende resultater

Kun 5 prosent klarer å stumpe røyken uten hjelp, ifølge Lommelegen.no.

Forskning har vist at nikotinerstatning og støtte gir en betydelig høyere suksessrate – på cirka 30 prosent. Men dersom nikotinplaster og -tyggegummi ikke har vært løsningen for deg, er kliniske tester av røykevaksinen NicVAX svært lovende.

Foreløpige funn viser at vaksinen halverer andelen personer som vender tilbake til røyken etter å ha forsøkt å slutte, skriver telegraph.co.uk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer