Røykevaksine snart på markedet

Halverer risikoen for å «sprekke».

VAKSINE MOT NIKOTIN: NicVAX virker ved å danne antistoffer som hindrer nikotinet i å nå hjernen. Foto: Montasje: Colourbox.com
VAKSINE MOT NIKOTIN: NicVAX virker ved å danne antistoffer som hindrer nikotinet i å nå hjernen. Foto: Montasje: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart vil røykere ha enda et hjelpemiddel i kampen mot sigarettene.

Les også: Slutt å røyke på 10 dager

Røykevaksinen NicVAX vil trolig havne i apotekhyllene om ikke lenge, da legemiddelgiganten GlaxoSmithKline nå har inngått en avtale med selskapet som utviklet vaksinen, Nabi Pharmaceuticals, melder The Telegraph.

Som en del av avtalen vil Nabi blant annet få utbetalt 40 millioner dollar før de kliniske studiene er avsluttet, og GSK vil ta seg av kommersialiseringen av vaksinen og få eksklusive rettigheter til å framstille og utvikle vaksinen i ettertid.

Les også: Light minsker sjansen for røykeslutt

Lovende resultater

Kun 5 prosent klarer å stumpe røyken uten hjelp, ifølge Lommelegen.no.

Stem her!

Er dette noe du vil prøve når/hvis det kommer? (Avsluttet)
Ja(80%) 881
Usikker(11%) 123
Nei(9%) 101
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Forskning har vist at nikotinerstatning og støtte gir en betydelig høyere suksessrate – på cirka 30 prosent.


Men dersom nikotinplaster og -tyggegummi ikke har vært løsningen for deg, er kliniske tester av røykevaksinen NicVAX svært lovende.

Foreløpige funn viser at vaksinen halverer andelen personer som vender tilbake til røyken etter å ha forsøkt å slutte, skriver telegraph.co.uk.

Les også: Røykeslutt kan gi kløe

Slik virker vaksinen

Nikotin er et lite molekyl som raskt havner i blodstrømmen ved inhalering. Når nikotinet entrer hjernen vil den utløse stimulerende kjemikalier, blant annet dopamin, som vil gi røykeren en positiv følelse. Dette kan igjen føre til avhengighet.

NicVAX stimulerer immunsystemet slik at det danner antistoffer som binder til seg nikotinmolekyler i blodet. Dette hindrer nikotinet i å nå hjernen.

Behandlingsalternativ på markedet i dag virker kun så lenge du bruker dem - og sjansen for tilbakefall er stor. Effekten av NicVAX er imidlertid irreversibel i mellom seks til 12 måneder etter vaksinasjonen, da kroppens immunsystem vil fortsette å danne antistoffer.

Dette er viktig poeng, da det er et ekstremt høyt antall personer som «sprekker» i løpet av det første året, mener produsenten Nabi Pharmaceuticals.

Les også: Nikotinfrie sigaretter på vei

FAKTA: Slik gjennomføres kliniske forsøk

 • Brukes for å undersøke effekten av legemiddel eller behandlingsmetode på både friske og syke mennesker.
 • Er oppdelt i fire faser:
 • Fase I: Første gang med testing på mennesker (en liten gruppe friske personer). Legemiddelets sikkerhet og virkninger vurderes.
 • Fase II: Utføres på en større gruppe pasienter som lider av sykdommen medikamentet retter seg mot. Legemiddelets effektivitet til å behandle lidelsen ved forskjellige doser og bivirkninger vurderes.
 • Fase III: Utføres på en stor gruppe pasienter, for å gi en endelig vurdering av behandlingens virkning. Fase III-undersøkelser er forholdsvis dyre og tidkrevende. Avhengig av utfallet kan legemidler godkjennes av myndighetene etter disse.
 • Fase IV: Brukes for å overvåke produktet, etter at det er godkjent og kommet på markedet. Spesielt med tanke på ukjente bivirkninger.
 • Kilde: Wikipedia

 • Kan redde millioner

  NicVAX har nylig entret den første av totalt to fase III-studier.

  Hvis vaksinen blir godkjent, kan den redde millioner av liv og være med på å redusere andelen tobakksrelaterte dødsfall verden over, skriver produsenten i en pressemelding.

  - Vi ser fram til å gå løs på et av de største medisinske behovene i vår tid med det vi mener vil være et effektivt redskap til å hjelpe folk med å stumpe sigaretten og holde seg røykfrie resten av livet, sier doktor Rafaat Fahim ved Nabi Biopharmaceuticals.

  Les også: Hvorfor legger røykesluttere på seg?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer