Røykfrie barer halverer infarktrisiko

Hvis det er likt nivå av nikotin i norske barer som i engelske og irske vil røykeforbudet halvere servitørers risiko for å få infarkt, melder Den norske lægeforening.

Publisert
Sist oppdatert

Les også: [Passiv røyking tar liv]

- Dersom nikotinnivået i norske barer er på nivå med det som er målt i engelske og irske barer, vil statistisk sett en av fem servitører som arbeider på slike steder dø av hjerteinfarkt som følge av passiv røyking på arbeidsplassen, sa generalsekretær Terje Vigen i sitt foredrag på konferansen Tobakk Norge 2004, ifølge nettsiden til Den norske lægeforening.

- Det betyr at de har fordoblet risikoen for å dø av hjerteinfarkt i forhold til befolkningen generelt. Konklusjonen er at servitørene som følge av passiv røyking på arbeidsplassen har en uakseptabel høy risiko for å utvikle en alvorlig sykdom. Denne ekstra dødsrisikoen er sannsynligvis langt høyere enn det man finner for andre yrkesgrupper her i landet, sa Vigen ifølge nettsiden.

Dette var budskapet da Vigen holdt foredrag på konferansen Tobakk 2004.

Han mener det bare er et tiltak som er godt nok for å ivareta de ansatte i denne bransjens helse, og det er helt røykfrie serveringssteder.

Han sa at hotell- og restaurantarbeidere og servitører, sammen med sjømenn, har den høyeste dødeligheten før pensjonsalder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer