Røykfrie barer halverer infarktrisiko

Hvis det er likt nivå av nikotin i norske barer som i engelske og irske vil røykeforbudet halvere servitørers risiko for å få infarkt, melder Den norske lægeforening.

Publisert
Sist oppdatert

Les også: [Passiv røyking tar liv]

- Dersom nikotinnivået i norske barer er på nivå med det som er målt i engelske og irske barer, vil statistisk sett en av fem servitører som arbeider på slike steder dø av hjerteinfarkt som følge av passiv røyking på arbeidsplassen, sa generalsekretær Terje Vigen i sitt foredrag på konferansen Tobakk Norge 2004, ifølge nettsiden til Den norske lægeforening.

- Det betyr at de har fordoblet risikoen for å dø av hjerteinfarkt i forhold til befolkningen generelt. Konklusjonen er at servitørene som følge av passiv røyking på arbeidsplassen har en uakseptabel høy risiko for å utvikle en alvorlig sykdom. Denne ekstra dødsrisikoen er sannsynligvis langt høyere enn det man finner for andre yrkesgrupper her i landet, sa Vigen ifølge nettsiden.

Dette var budskapet da Vigen holdt foredrag på konferansen Tobakk 2004.

Han mener det bare er et tiltak som er godt nok for å ivareta de ansatte i denne bransjens helse, og det er helt røykfrie serveringssteder.

Han sa at hotell- og restaurantarbeidere og servitører, sammen med sjømenn, har den høyeste dødeligheten før pensjonsalder.

Sjømenn har høy hyppighet av brå død ved ulykker, mens sykdommer er årsaken til den høye dødeligheten blant servitører.

Det er vist at mannlige servitører er den yrkesgruppen som oftest rammes av kreft. Spesielt høy er forekomsten av lungekreft og kreft i urinblæren.

Det er beregnet at 1 av 1.000 arbeidere vil dø av hjerteinfarkt, mens 1 av 10.000 arbeidere vil dø av lungekreft som en følge av denne eksponeringen gjennom hele sitt arbeidsaktive liv.

Amerikanske arbeidsmiljømyndigheter anser at risikoen er uakseptabelt høy dersom arbeidsmiljøet fører til at mer enn 1 av 1.000 arbeidere utvikler en dødelig sykdom som følge av eksponeringer i arbeidsmiljøet i løpet av et yrkesaktivt liv på 45 år.

Mozon.no, 26.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer