- Røyking dreper

Hørt det før? Advarselen kom allerede i 1606!

STUMP RØYKEN: Nå kan du ikke lenger røyke inne på tapasrestauranter i Spania. Foto: colourbox.com
STUMP RØYKEN: Nå kan du ikke lenger røyke inne på tapasrestauranter i Spania. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Røyking dreper hjerneceller. Røyk dreper mer enn AIDS. Røyking dreper 650.000 i EU. Røyking og overvekt dreper amerikanerne.

Det er bare noen av overskriftene som har vært å lese om at røyking dreper. Nå vet vel de aller fleste konsekvensene av å sutte på sigaretten.

Ta nikotintesten – hva kan du?

Men det du neppe vet er at denne advarselen kom allerede i 1606. Og hvordan vet vi det?

Det er ansatte ved Royal College of Physicians i Edinburgh (RCPE) som nylig gravde fram et brev mens de forberedte seg på en utstilling.

Selv lukta er skadelig
Er du en festrøyker?
Mange har KOLS uten å vite det
Færre nordmenn røyker

Samme bekymringer

Brevet, som er skrevet for over 400 år siden, bekrefter at helsepersonell allerede da var bekymret for effekten røyk hadde på unge mennesker, skriver nettsidene til STV, fjernsynskanalen i Skottland.

Brevet er skrevet av legen Eleazar Duncon.

- Dette brevet fra biblioteksamlingen, gir et fascinerende innblikk i de medisinske bekymringene man hadde allerede da om unge røykere og røykens avhengighetsskapende egenskaper. Brevet viser at dette har vært en bekymring i over 400 år, sier professor Sir Neil Douglas ved RCPE.

Skilsmissebarn blir røykere

Funnet av brevet skjer samtidig som det skotske parlamentet skal diskutere hvordan de skal få redusert andelen unge røykere.

Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører hvert år undersøkelser om tobakksbruk i Norge. I undersøkelsen fra 2008 oppga 21 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år at de røykte daglig, mot 22 prosent i 2007. I tillegg røykte om lag 9 prosent av og til i 2008, også det 1 prosentpoeng mindre enn året før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer