Røyking kan gi angst

Spesielt kvinner og unge er i faresonen, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det spesielle er at risikoen for angst og depresjon ikke avtar gradvis etter røykeslutt.


Tidligere studier har vist at røykere rammes dobbelt så ofte av psykiske lidelser sammenlignet med ikke-røykere. Nå slår en ny studie fast at spesielt kvinner og unge mennesker som røyker er utsatt for angst og depresjoner.

Studien omfatter 60.000 deltakere fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT), og er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Folkehelseinstituttet, og forskere ved King’s College i London.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Vanskeligere å slutte

Dr. psychol. Arnstein Mykletun fra Universitetet i Bergen er førsteforfatter av studien.
Ifølge psykologen er risikoen for å få angst og depresjoner størst blant de som røyker til daglig, dernest blant de som har sluttet å røyke. Lavest risiko har de som aldri har røyket.

- I prinsippet er dette det samme mønsteret som man lenge har kjent ved lungekreft: Lungekreft forekommer oftest blant røykere, sjeldnere blant tidligere røykere, og sjeldnest blant de som aldri har røyket, sier han og legger til:

- Det spesielle er at risikoen for angst og depresjon ikke avtar gradvis etter røykeslutt, slik man typisk ser ved de fleste kroppslige røykerelaterte sykdommer.

Les også: Slik stumper du røyken

Mykletun understreker at det er vanskelig å si noe entydig om hvorvidt angsten og depresjonen kommer som følge av røyken, eller om det motsatte er tilfellet.

- Men både denne og andre studier tyder på at angst- og depresjonsnivået er forhøyet allerede før man begynner å røyke. Andre studier har vist at det er vanskeligere å slutte å røyke hvis man har psykiske lidelser, forklarer han.

- Vet for lite om årsaken

- Vi vet ikke så mye om årsaken til hvorfor angst og depresjoner blant røykere opptrer hyppigst hos kvinner og yngre personer, så dette vil det bli forsket videre på, sier Mykletun.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Deltakerne i studien hadde en aldersspredning fra 20 til 89 år, og samtlige gikk igjennom undersøkelsen Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), som består av et skjema med sju spørsmål om angst og depresjon. Resultatene viste at 9,6 prosent hadde angst, 4,9 prosent led av depresjoner, mens 5,9 prosent slet med begge deler. Tjue prosent oppga at de røykte, like mange oppga at de hadde stumpet røyken, mens førtito prosent aldri hadde røyket.

Les også: Nordmenn røyker mest på jobben

 • Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at fem millioner mennesker dør som følge av røyking hvert år, og tretti prosent av innbyggerne i den vestlige verden røyker daglig.
 • Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at stadig færre nordmenn røyker fast. Allikevel skjer det om lag 7.500 dødsfall som følge av sykdommer relatert til røyking i Norge hvert år.
 • Hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveissykdommer er de viktigste dødsårsaker ved røyking.
 • Kilder: Verdens helseorganisasjon. Folkehelseinstituttet og Statistisk sentralbyrå.

  Les også: Stump røyken – bli penere

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer