Røyking kan gi angst

Spesielt kvinner og unge er i faresonen, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere studier har vist at røykere rammes dobbelt så ofte av psykiske lidelser sammenlignet med ikke-røykere. Nå slår en ny studie fast at spesielt kvinner og unge mennesker som røyker er utsatt for angst og depresjoner.

Studien omfatter 60.000 deltakere fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT), og er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Folkehelseinstituttet, og forskere ved King’s College i London.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken

Vanskeligere å slutte

Dr. psychol. Arnstein Mykletun fra Universitetet i Bergen er førsteforfatter av studien. Ifølge psykologen er risikoen for å få angst og depresjoner størst blant de som røyker til daglig, dernest blant de som har sluttet å røyke. Lavest risiko har de som aldri har røyket.

- I prinsippet er dette det samme mønsteret som man lenge har kjent ved lungekreft: Lungekreft forekommer oftest blant røykere, sjeldnere blant tidligere røykere, og sjeldnest blant de som aldri har røyket, sier han og legger til:

- Det spesielle er at risikoen for angst og depresjon ikke avtar gradvis etter røykeslutt, slik man typisk ser ved de fleste kroppslige røykerelaterte sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer