Røyking reduserer diabetes-risiko

Oppsiktsvekkende oppdagelse gjort av norske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Forskning fra NTNU i Trondheim viser at røykere fem ganger lavere risiko for å utvikle diabetes type 1, melder forskning.no. Tidligere har man trodd at røykere har økt risiko for alle typer sukkersyke.

Studien er gjort i forbindelse med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og er publisert i det medisinske tidsskriftet Diabetologia.

Grunnen til at man har trodd at røyking øker risikoen for diabetes type 1 er at man ikke har skilt mellom denne og diabetes type 2. Studien viser at nikotin virker forskjellig på de to typene. Røyking øker risikoen for å utvikle type 2 (aldersdiabetes) med 50 prosent, men minsker risikoen for type 1 fem ganger.

- Forklaringen ligger sannsynligvis i at diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, og at nikotin hemmer autoimmuniteten, sier professor Valdemar Grill ved NTNU i Trondheim til forskning.no.

Professoren vil ikke anbefale egenmedisinering, i form av røyking eller snusing.

- Tobakk har mange negative helsekonsekvenser som er meget godt dokumentert. Om vi skulle ta nikotin i bruk i behandling, vil det skje i form av nikotinplaster, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.