Røyking reduserer diabetes-risiko

Oppsiktsvekkende oppdagelse gjort av norske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Forskning fra NTNU i Trondheim viser at røykere fem ganger lavere risiko for å utvikle diabetes type 1, melder forskning.no. Tidligere har man trodd at røykere har økt risiko for alle typer sukkersyke.

Studien er gjort i forbindelse med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og er publisert i det medisinske tidsskriftet Diabetologia.

Grunnen til at man har trodd at røyking øker risikoen for diabetes type 1 er at man ikke har skilt mellom denne og diabetes type 2. Studien viser at nikotin virker forskjellig på de to typene. Røyking øker risikoen for å utvikle type 2 (aldersdiabetes) med 50 prosent, men minsker risikoen for type 1 fem ganger.

- Forklaringen ligger sannsynligvis i at diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, og at nikotin hemmer autoimmuniteten, sier professor Valdemar Grill ved NTNU i Trondheim til forskning.no.

Professoren vil ikke anbefale egenmedisinering, i form av røyking eller snusing.

- Tobakk har mange negative helsekonsekvenser som er meget godt dokumentert. Om vi skulle ta nikotin i bruk i behandling, vil det skje i form av nikotinplaster, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer