Røyking skader barnets gener

Dersom du røyker sigaretter mens du er gravid kan du skade barnets gener.

Publisert
Sist oppdatert

En ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of the Americal Medical Association viser at mødre som røyker under svangerskapet kan påføre barn genetiske skader, som igjen kan føre til kreft.

Flere cellefeilDette er den første rapporten som dokumenterer genetiske feil hos fosterets celler når moren røyker før eller under graviditeten. Tidligere studier har vist at barnet kan risikere DNA-feil grunnet røyking, men disse studiene brukte kun indirekte bevis, skriver WebMD.

I undersøkelsen så forskerne på hvorvidt røyking før og under graviditeten har en effekt på fosterets celler. Deltakerne besto av 25 røykere og 25 ikke-røykere. Alle de røykende hadde røyket minst 10 sigaretter i minst 10 år, og fortsatte da de ble gravide.

Forskerne sammenlignet antallet genetiske feil i fosterceller fra babyer født av røykende kvinner og babyer av ikke-røykende. Det var 3,5 ganger så mange strukturelle genetiske feil hos babyer av røykende mødre.

RisikofyltDet var spesielt ett kromosomområde som ble særlig påvirket av røyking. Dette området har en effekt i utviklingen av blodkreft, noe som kan forklare sammenhengen mellom røyking i graviditeten og barneleukemi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer