Røyking skyldes venner

Amerikanske forskere har funnet ut at tenåringer som føler seg oversett på skolen - eller som har venner som røyker - er de som er mest utsatt for å begynne å røyke.

Publisert
Sist oppdatert

- Venner årsak når tenåringen røyker

Amerikanske forskere har funnet ut at tenåringer som føler seg oversett på skolen - eller som har venner som røyker - er de som er mest utsatt for å begynne å røyke.

Av

Gjennom data samlet inn fra nærmere 21.000 tenåringer i USA har forskere, ved Brown University Medical School, kartlagt hvilke mellommenneskelige faktorer som gjør det mest sannsynlig at tenåringer enten begynner å eksperimentere med røyk - eller å røyke fast.

Et av de viktigeste funnene de har kommet frem til, er at det å ha venner som røyker er en sterk påvirkningsfaktor.

I den ferske undersøkelsen - som omtales på forskningsnettstedet EurekAlert - kommer det frem at skoleelever med minst to venner som røyker, er opptil seks ganger mer utsatt for å utvikle seg fra å eksperimentere med røyk, til å begynne å røyke jevnlig.

De tenåringene som allerede røyker jevnlig, er for øvrig ti ganger mer utsatt for å begynne å røyke fast. Forskerne har her valgt å definere en ”fast røyker” til en tenåring som har røyket hver dag de siste 30 dagene.

De amerikanske forskerne har også funnet ut at jenter og gutter med foreldre som røyker har 26 prosent større sjanse for å begynne å røyke, sammenlignet med andre tenåringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer