Røyking som handicap?

Er røyking en frivillig uvane eller et handikap? Kommisjonen for menneskerettigheter har behandlet dette spørsmålet

Publisert
Sist oppdatert

Skal røykere behandles som mennesker med en frivillig uvane eller som uskyldige ofre for et handicap. Spørsmålet er kanskje litt rart, men det kan faktisk ha store konsekvenser for røykernes rettigheter på arbeidsmarkedet

Ble nektet jobb
En fagforening på New Zeeland har nå tatt dette spørsmålet helt til Menneskerettighets-kommisjonen. Årsaken er at en av deres medlemmer ble nektet jobb fordi han røyker.

Fagforeningen mener sigarettrøyking er en avhengighet og derfor kan regnes som et handicap. Det vil gjøre det ulovlig for arbeidsgivere å bruke røykingen som grunn til å diskriminere arbeidssøkere til en ledig stilling.

Ikke enig
Menneskerettighetskommisjonen er derimot ikke helt enig. De har foreløpig gitt medhold til helsebedriften som nektet den røykende arbeidssøkeren jobben.

De mener at røyking ikke kan regnes som en menneskerett og derfor ikke kan brukes som argument i en diskrimineringssak.

Egnethet bør være avgjørende
Lederen av fagforeningen mener dette gir et veldig uheldig signal

- Vi er svært bekymret for hvilke signaler dette gir. Om noen røyker bør ikke være relevant for deres mulighet til å få en jobb. Det bør være personens egnethet til å gjøre jobben som skal være avgjørende, sier Ross Wilson som er leder i fellesrådet for fagforeningene i New Zeeland.

Mozon 26.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer