Runde mødre får sunne barn

Noen kilo ekstra hos mor reduserer risikoen for å få syke barn med lav fødselsvekt.

Publisert
Sist oppdatert

Overvekt og fedme regnes som en av de store helseproblemene i dag. Men for gravide kvinner kan noen ekstra kilo være gunstig. I alle fall for barnet som løper en langt mindre risiko for å bli født med for lav fødselsvekt.

Færre små barnForskerne ved Washington University School of Medicine har sett nærmere på sammenhengen mellom vekt hos gravide og nyfødte barn. De konkluderer med at mødre som legger på seg nok vekt gjennom svangerskapet har 20 prosent lavere risiko for å føde et barn med unormalt lav vekt.

En liten vektøkning mellom to svangerskap ser også ut til å være gunstig for barna. Mødre som økte vekten med litt over to kilo mellom svangerskapene fikk også oftere barn med normal fødselsvekt.

Mødre som ikke la på seg mer enn et kilo i måneden under svangerskapet fikk derimot en økt risiko på 90 prosent for å føde et barn med unormalt lav vekt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Obstetrics & Gynecology.

Problemet med lav fødselsvekt er blant annet at barna oftere blir syke i løpet av de første årene og oftere dør i løpet av de første dagene etter fødselen. De er også mer utsatt for problemer med normal vekst og dårligere resultater på skolen senere i livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer