Runestein i høyesterett

Kildevernsaken som også er omtalt som Runesteinsaken, har nå vært oppe i Høyesterett.

Høyesteretts lokaler. Foto: Per Ervland
Høyesteretts lokaler. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en viktig sak, som dreier seg om kildevern i nye medier. Det er derfor gledelig at Høyesterett velger å ta stilling i saken på en grundig måte, sier Petter Danbolt, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Aller Internett.

Kildevernsaken som har blitt kjent som Finneren-saken eller Runesteinsaken, kom opp etter et debattinnlegg på DinSide. Både tingretten og lagmannsretten har pålagt DinSide og Aller Internetts ansvarlige redaktør å vitne og å utlevere bevis. Dette er den første rettslige kildevernsak mot redaktør i norsk nettmedium.

Nå har saken blitt behandlet i Høyesterett over to dager, og avgjørelse er ventet om en til to uker.

I forkant godkjente også Høyesterett at Norsk Redaktørforening gikk inn som såkalt partshjelper i kildevernsaken mot Danbolt. Les mer hos Norsk Redaktørforening.

Dette er saken i korte trekk

Den 11. oktober 2009 publiserte DinSide en artikkel under tittelen: "Kan du finne dette?" Den tok for seg rettigheter og plikter ved funn av fortidsminner i Norge. Bakgrunnen var funnet av den store "Staffordshire-skatten" i England.

Denne artikkelen avstedkom en mengde leserinnlegg, og skapte debatt med en viss temperatur. Et av innleggene i debattråden til artikkelen var fra en leser under pseudonymet ”Finneren”. Han skrev at han hadde en runesten stående i garasjen og at han ikke ønsket å levere denne inn til myndighetene. I stedet ville han selge den illegalt, noe han senere hevdet å ha gjort.

Etter at den opprinnelige artikkelen ble publisert, arbeidet vår redaksjon videre med den informasjon som etter hvert ble tilgjengelig gjennom leserinnleggene, og DinSide publiserte den 15. oktober 2009 en oppfølgerartikkel blant annet på basis av innleggene fra Finneren.

Til rettsvesenet

Noen måneder senere ble redaksjonen kontaktet av politiet, og anmodet om å gi informasjon om identiteten til den såkalte "Finneren". Dette kunne ikke DinSide ved ansvarlig redaktør Petter Danbolt, etterkomme. Les mer i kommentaren fra stedfortredende ansvarlig redaktør i DinSide, Terje Johansen.

Her er også kommentar fra Aftenposten om temaet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer