Russefyll på timeplanen

I Sverige dør 50 ungdommer i året av alkoholforgiftning. Nå setter norsk bryggerinæring russeledere på skolebenken for å lære dem ansvarlige drikkevaner.

Publisert
Sist oppdatert

En kasse øl på 12 eller 24 timer eller en flaske vin på 20 minutter. Dette er noen av knutereglene til russen. Men slik drikking kan føre til overstadig fyll, koma og alkoholforgiftning. Spesielt jenter er utsatt.

- Jenter drikker mye mer alkohol enn for få år siden, men de tåler det langt dårligere enn gutter. Og knutereglene er like for begge kjønn, sier Bjarte Bøe.

Sosialantropologen Bøe fra Rogalandsforskning har ungdoms alkoholvaner som spesialfelt. I disse dager besøker han bryggerier og snakker med årets russ om sorger og gleder, men mest av alt gir han praktiske råd for den intense russetiden. Med på veien får russen 10 drikkevettregler.

- Russeriket er et land med egne lover der individet opphører og alle blir til russen. Mens oppturen tilhører russen, er du alene om smerten. Den er privat og ensom, sier Bøe.

RegnestykkeEn av oppgavene Bøe gir russen er å bruke kalkulator til å regne seg frem til hvor mye alkohol de får i blodet av hver ølflaske, og hvor ruset de kan bli etter mye drikking. De fleste blir overrasket og skremt. Utslaget for jentene kan være dobbelt så høyt som for guttene, og det kan ende med koma.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer