Russefyll på timeplanen

I Sverige dør 50 ungdommer i året av alkoholforgiftning. Nå setter norsk bryggerinæring russeledere på skolebenken for å lære dem ansvarlige drikkevaner.

Publisert
Sist oppdatert

En kasse øl på 12 eller 24 timer eller en flaske vin på 20 minutter. Dette er noen av knutereglene til russen. Men slik drikking kan føre til overstadig fyll, koma og alkoholforgiftning. Spesielt jenter er utsatt.

- Jenter drikker mye mer alkohol enn for få år siden, men de tåler det langt dårligere enn gutter. Og knutereglene er like for begge kjønn, sier Bjarte Bøe.

Sosialantropologen Bøe fra Rogalandsforskning har ungdoms alkoholvaner som spesialfelt. I disse dager besøker han bryggerier og snakker med årets russ om sorger og gleder, men mest av alt gir han praktiske råd for den intense russetiden. Med på veien får russen 10 drikkevettregler.

- Russeriket er et land med egne lover der individet opphører og alle blir til russen. Mens oppturen tilhører russen, er du alene om smerten. Den er privat og ensom, sier Bøe.

Regnestykke
En av oppgavene Bøe gir russen er å bruke kalkulator til å regne seg frem til hvor mye alkohol de får i blodet av hver ølflaske, og hvor ruset de kan bli etter mye drikking. De fleste blir overrasket og skremt. Utslaget for jentene kan være dobbelt så høyt som for guttene, og det kan ende med koma.

Bøe legger vekt på at det er viktig å ta vare på hverandre i russetiden

- Jenter er nok bedre til akkurat det enn guttene, sier president Kristina Hedemark ved Strømsø Videregående Skole.

Et annet viktig råd fra alkoholforskeren er å spise mye og fet mat og drikke masse vann. Da holder man ut lenger og blir ikke så raskt syk av alkoholinntaket.

Flere bryggerier arrangerer i disse dager tilsvarende seminarer for russen, og bryggerinæringen har de siste årene satset mye på holdningsskapende arbeid blant ungdom.

Direktør Terje Aass ved Aass bryggeri er en av dem som får russebesøk, og det er han glad for.

- Bryggerinæringen har arbeidet mye med holdningsskapende arbeid de siste årene overfor elever i videregående skole. Vi er selvsagt glad for at de kjøper produktene våre, men det er dårlig reklame om de misbruker varene.

Holdninger
- Det er i ungdomstiden alkoholvanene formes. På få år går forbruket fra null til rundt fem liter alkohol i året i gjennomsnitt. Kombinasjonen av unge, uerfarne mennesker og høyt alkoholforbruk kan være en livsfarlig cocktail.

- Svensk forskning viser at 50 ungdommer dør i året av alkoholforgiftning. Vi har ikke tall på hvor mange som dør i Norge. Jeg sier til russen at det er viktig å sjekke alle som sover. De kan ha falt i koma av alkoholforgiftning, og dette kan skje raskere enn man tror.

Russen mener selv at de ikke får vite nok om virkningen av alkohol på skole eller av helsesøster.

- Det er flott at dere bryr dere på en positiv måte. Ingen har pratet til oss om alkohol slik som dette, sier president Anette Hagen ved Rosthaug Videregående Skole.

Mozon.no, 03.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer