Russeknuten kan ta liv

Folkehelseinstituttet advarer mot knuter som kan gi dødelig promille.

Noe av drikkingen det oppfordres til i russetiden, særlig styrtdrikking, kan være direkte livsfarlig. Foto: Colourbox.com
Noe av drikkingen det oppfordres til i russetiden, særlig styrtdrikking, kan være direkte livsfarlig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai er like rundt hjørnet, og for mange blir denne måneden ensbetydende med russefeiring, fyll, lange, bråkete og søvnløse netter og sist men ikke minst, knuter på russeluen.

Folkehelseinstituttets ruseksperter har undersøkt noen av russens knuteregler for 2009. Flere av reglene som går ut på å drikke en viss mengde alkohol på tid, kan gi dødelig promille. Disse reglene bør fjernes, mener Folkehelseinstituttet.

De har regnet ut omtrent hvor mye en jente på 50 kilo og en gutt på 75 kilo får hvis de følger knuteregler for drikking av øl og vin på tid.

Advarer jenter mot russefyllUbeskyttet russe-sex Positiv russefeiringRussefyll på timeplanen

Høyere promille

Det er ikke uvanlig at jenten vil få høyere promille enn gutten dersom hun får i seg samme mengde alkohol.

En av grunnene til dette er at alkohol fordeler seg i vannholdig kroppsvev som for eksempel muskelvev. Siden gutter ofte har mer muskler og større kropp enn jenter, har alkoholen mer vann å fordele seg i, ifølge nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Hos jenter fordeler alkoholen seg i rundt 50 - 70 prosent av kroppsvekten, hos gutter rundt 60 - 80 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer