Få kontroll på økonomien

Rydd opp etter sommerferien

Mange kvier seg for å skaffe seg oversikt og se hvor mye penger de egentlig har brukt i ferien. Det kan koste dem dyrt.

IKKE BRUN OG BLID: Emneknaggen #bareblid går sin seiersgang i sosiale medier, men dersom du ikke betaler kredittkortregningene dine tidsnok etter sommerferien, er det kanskje #barebrun vi vil se mest av utover høsten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
IKKE BRUN OG BLID: Emneknaggen #bareblid går sin seiersgang i sosiale medier, men dersom du ikke betaler kredittkortregningene dine tidsnok etter sommerferien, er det kanskje #barebrun vi vil se mest av utover høsten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sommerferien går mot slutten, og høstens alvor med jobb, skole og annet skyller inn over deg.

For å gå sensommeren i møte med sunn økonomi, er det noen grep du bør gjøre så snart ferien er over, som Dinside har fått ekspertene til å liste opp for deg.

Kvitt deg med kredittkortregningen

Du har kanskje benyttet sommerferien til å shoppe litt, for det er nemlig mange gode kjøp du kan gjøre i de typiske ferielandene nordmenn reiser til. Men, har du handlet med kredittkort, bør du betale regningen så for som mulig, i alle fall innen fristen.

- Venter du for lenge med dette, begynner fort de høye rentene på kredittkortet å løpe, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.no.

Hun anbefaler å sette deg ned straks etter ferien og skaffe deg oversikt over dine økonomiske utskeielser. For de fleste skal det nemlig ikke mer til enn litt innstramming de neste månedene for å «rette opp» igjen.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, er enig med Tvetenstrand om at oversikt og kredittkort bør være førsteprioritet når ferien er over.

- Har du regninger du ikke kan innfri ved forfall, bør du ta kontakt med kreditorene og be om en utsettelse, sier Incedursun til Dinside.no.

Skap rom i økonomien

Hvis det er slik at du har brukt mer penger enn du har i sommerferien, må du finne måter å få mer inntekt, fortsetter Incedursun, og foreslår følgende fem alternativ:

  • Unngå hverdagsluksus, for eksempel kaffe og lunsj ute, i en periode fram til du har fått økonomien på rett kjøl igjen.
  • Redusér forbruket generelt ved å ha en shoppingfri periode og unngå unødvendig småkjøp. Planlegg også matinnkjøpene.
  • Selg ting du ikke trenger, for eksempel på Finn.no. Er det noe du absolutt trenger, kan du kanskje kjøpe brukt istedenfor nytt.
  • Avis- og TV-abonnementer du ikke har bruk for, bør fryses eller sies opp. Disse kan du starte opp igjen når du er «på bena» igjen.
  • Har du mulighet til å jobbe ekstra og tjene litt overtidspenger, kan dette hjelpe på økonomien. Er det krise, kan du be om forskudd på lønn.

Unngå «feriefellen» neste gang

Når den økonomiske balansen din er gjenopprettet, bør du unngå å havne i samme situasjon etter neste ferie.

- Mitt beste tips er å sette opp budsjett i forkant av ferien slik at du unngår å havne bakpå når du kommer hjem, sier Tvetenstrand i Danske Bank.

Og, når ferien er over, setter du deg ned og får oversikt med én gang, slik som nevnt innledningsvis i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer