Registrering av gjeld

Rydd opp i forbruksgjelden før gjeldsregisteret kommer

Det kan påvirke hvor mye du får ta opp i lån.

GJELDSREGISTER KOMMER: Ble gjeldspostene på skattemeldingen en real oppvekker for deg. I løpet av 2018 vil det opprettes et gjeldsregister, som skal gjøre det lettere for finansforetak å passe på at du ikke får for høy gjeld. Det kan være lurt å rydde opp i privatøkonomien før registeret kommer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJELDSREGISTER KOMMER: Ble gjeldspostene på skattemeldingen en real oppvekker for deg. I løpet av 2018 vil det opprettes et gjeldsregister, som skal gjøre det lettere for finansforetak å passe på at du ikke får for høy gjeld. Det kan være lurt å rydde opp i privatøkonomien før registeret kommer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skattemeldingen har vært et hett tema de siste ukene, og kanskje er du en av dem som har mange gjeldsposter på den.

Når du vurderes for nye låneopptak, er nemlig skattemeldingen et sentralt dokument, da den gir full oversikt over gjelden din. Problemet er at gjeld du tilegner deg i inneværende år ikke er synlig på skattemeldingen, og hvis du ikke opplyser om dette selv, vil det gå lånegiver hus forbi.

For å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige, vil det derfor i løpet av året opprettes et gjeldsregister.

Barne- og likestillingsdepartementet mener gjeldsregisteret er et viktig tiltak for å få bukt med den høye forbruksgjelden blant nordmenn, som er på over 100 milliarder kroner.

Det dukker kanskje opp en god del spørsmål knyttet til det nye registeret og hva det vil ha å si for deg. Videre finner du forhåpentligvis svar på noe av det du lurer på.

Hva er gjeldsregisteret?

- Gjeldsregisteret skal gjøre det mulig for finansforetakene å sjekke hvor mye kredittkort- og forbruksgjeld forbrukerne har, og videre sikre at de ikke får mer gjeld enn det som er forsvarlig, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

For det er usikret gjeld som skal føres inn i registeret. Sikret gjeld i bolig eller bil får finansforetakene oversikt over gjennom Kartverkets grunnbok og løsøreregisteret.

Det er gjeldsinformasjonsloven som åpner for at banker og private aktører kan rapportere om hvor mye den enkelte forbruker har i gjeld. Forbrukerrådet har jobbet for et gjeldsregister i flere år, og er naturligvis glade for at det snart kommer på plass. De mener det er i forbrukernes interesse at mest mulig av gjeldsforpliktelsene innrapporteres, samt at de får en komplett oversikt over egen gjeldssituasjon på ett sted.

- Problemet med de gjeldsregistrene som etableres nå er at de ikke tar med all gjeld. Vi håper derfor at gjeldsregistrene kan utvides til å omfatte flere typer gjeld i fremtiden, sier Bjarki Eggen, seniorrådgiver for finans.

Hvem rapporterer til registeret?

Ifølge Motzfeldt i Danske Bank er det foreslått at alle foretak som driver med forbrukslån og kredittkort skal ha innrapporteringsplikt.

- Det er imidlertid usikkert hvem som tar på seg dette oppdraget. Derfor vet vi heller ikke om det opprettes et gjeldsregister hvor alle opplysningene ligger, eller en portal hvor vi henter informasjon ut fra personnummer, sier forbrukerøkonomen.

Forbrukerrådet understreker at gjeldsregisteret selvsagt må tilfredsstille alle krav til sikkerhet og personvern.

Hva skjer i registeret når gjeld er innfridd?

Etter hvert som du betaler ned gjelden din, vil opplysningene i registeret bli slettet.

Men, du må huske på at når du har innfridd kredittkort- og forbruksgjeld i løpet av året, vil postene fortsatt vises når skattemeldingen kommer året etter.

- Lånesaldoen vil vise tallet null, men gjeldsrentene du har betalt og som du skal ha fradrag for, vil fortsatt røpe at det har foreligget gjeld, sier Motzfeldt.

Hvordan bør jeg forberede meg til gjeldsregisteret kommer?

Som sagt, skal gjeldsregisteret etter planen være i drift i løpet av 2018, men nøyaktig når er usikkert. Uavhengig av når dette registeret kommer, er det likevel lurt å rydde opp i forbruksgjelden din.

Forbrukerøkonom Motzfeldt har følgende råd til deg:

  • Hvis du må ta opp forbrukslån, bør du ha en plan for hvordan du skal betale tilbake allerede fra begynnelsen.
  • Sett opp et budsjett, slik at du får inntektene og utgiftene svart på hvitt og kan ta noen grep om økonomien din. I tillegg får du oversikt over hvor mye du kan betale av kreditt- og forbruksgjelden din.
  • Ikke ha for mange kredittkort, da mister du oversikten. Det kan også være en idé å ikke ta med kredittkortet hver gang du går ut, slik at du ikke svir av enda mer penger på impulshandel og annet.
  • Skal du kjøpe bolig eller pusse opp, er det ikke lurt å ta opp forbrukslån. Kanskje du heller kan låne opp på boliglånet til en langt lavere rente?
  • Kredittkort og forbrukslån har høyere rente enn boliglån, så prioriter å betale førstnevnte først.
  • Har du mye verdi i boligen sammenlignet med boliglånet, kan du søke om refinansiering av forbrukslån. Mange banker er ikke så glade i slik refinansiering, fordi kundene i ettertid lett kan fortsette å pådra seg forbruksgjeld, så dette bør være et engangstilfelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer