Registrering av gjeld

Rydd opp i forbruksgjelden før gjeldsregisteret kommer

Det kan påvirke hvor mye du får ta opp i lån.

GJELDSREGISTER KOMMER: Ble gjeldspostene på skattemeldingen en real oppvekker for deg. I løpet av 2018 vil det opprettes et gjeldsregister, som skal gjøre det lettere for finansforetak å passe på at du ikke får for høy gjeld. Det kan være lurt å rydde opp i privatøkonomien før registeret kommer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJELDSREGISTER KOMMER: Ble gjeldspostene på skattemeldingen en real oppvekker for deg. I løpet av 2018 vil det opprettes et gjeldsregister, som skal gjøre det lettere for finansforetak å passe på at du ikke får for høy gjeld. Det kan være lurt å rydde opp i privatøkonomien før registeret kommer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Skattemeldingen har vært et hett tema de siste ukene, og kanskje er du en av dem som har mange gjeldsposter på den.

Når du vurderes for nye låneopptak, er nemlig skattemeldingen et sentralt dokument, da den gir full oversikt over gjelden din. Problemet er at gjeld du tilegner deg i inneværende år ikke er synlig på skattemeldingen, og hvis du ikke opplyser om dette selv, vil det gå lånegiver hus forbi.

For å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige, vil det derfor i løpet av året opprettes et gjeldsregister.

Barne- og likestillingsdepartementet mener gjeldsregisteret er et viktig tiltak for å få bukt med den høye forbruksgjelden blant nordmenn, som er på over 100 milliarder kroner.

Det dukker kanskje opp en god del spørsmål knyttet til det nye registeret og hva det vil ha å si for deg. Videre finner du forhåpentligvis svar på noe av det du lurer på.

Hva er gjeldsregisteret?

- Gjeldsregisteret skal gjøre det mulig for finansforetakene å sjekke hvor mye kredittkort- og forbruksgjeld forbrukerne har, og videre sikre at de ikke får mer gjeld enn det som er forsvarlig, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer