Ryggen reparerer seg selv

Ryggplager forsvinner av seg selv, ifølge en ny norsk undersøkelse.

Aktivitet er ofte bedre enn rodersom du har vondt i ryggen/Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Aktivitet er ofte bedre enn rodersom du har vondt i ryggen/Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Man kan forkorte tiden med plager ved å være i aktivitet, selv om det umiddelbart kan virke motstridende og smerteprovoserende.


Det svarer 80 prosent av spurte leger i en spørreundersøkelse som omfatter 200 leger, 250 fysioterapeuter og 25 kiropraktorer.

- Ryggforskere verden over er nå enige om at ryggplager er et normalt fenomen som kommer av seg selv og forsvinner av seg selv, sier fastlege og ryggforsker Erik L. Werner til DinSide Helse

Han mener at dette er et viktig budskap for alle som opplever at ryggen ”smeller” to-tre ganger i året.

Gjør disse øvelsene: Se video

- Mye frykt og usikkerhet
- For rundt en tredjedel av oss er det nemlig slik at ryggsmertene er tilbakevendende, og da er det som regel helt ufarlig. En akutt vond rygg blir i snitt bra i løpet av en måneds tid, og mindre enn én prosent av alle ryggplager skyldes en underliggende sykdom, sier Werner, som står bak undersøkelsen.

Han legger til at man bør oppsøke helsevesenet hvis man er usikker og opplever noe utenom det vanlige. Ifølge ryggforskeren er all ryggbehandling for akutte ryggplager kun smertelindring som ikke har innvirkning på forløpet.

Les også: Akupunktur mot ryggsmerter

- Det er klart at behandlingen vil gjøre hverdagen lettere med mindre smerter, men det er viktig at vi er klar over at det er smertelindring vi driver med. Naturen ordner selv opp i det som forårsaker smertene, sier han.

I møte med sine pasienter opplever han mye frykt og usikkerhet knyttet til ryggsmerter.

Aktivitet er ofte bedre enn rodersom du har vondt i ryggen/Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Aktivitet er ofte bedre enn rodersom du har vondt i ryggen/Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

- Når man tror det er fare på ferde spenner man seg lettere og det er igjen med på å forlenge plagene. Mange er redde for å gjøre vondt verre og holder seg derfor i ro hjemme når ryggen slår seg vrang, sier han.


- Vær aktiv
Det er imidlertid helt greit å gå på jobb selv om ryggen verker, skal vi tro ryggforskeren.

- Man kan forkorte tiden med plager ved å være i aktivitet, selv om det umiddelbart kan virke motstridende og smerteprovoserende. Men det er selvsagt viktig å se an hvilken type jobb man har, sier han.

En norsk studie fra 2007 viser at ni av ti får vondt i ryggen en eller flere ganger i løpet av livet. Halvparten av oss har hatt vondt i ryggen det siste året, tretti prosent i løpet av de to siste ukene, og tjue prosent har vondt i ryggen akkurat nå.

Mellom tolv og femten prosent av en arbeidsstokk har til enhver tid ryggplager i større eller mindre grad. Omtrent hver sjette sykmeldte arbeidstager i Norge er borte fra jobben på grunn av vond rygg.

Ryggplager koster samfunnet 15 milliarder kroner hvert år, og er dermed den dyreste ikke-dødelige sykdommen.

Les også: Bli sterkere i ryggen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer