Ryggsmerter er arvelig

Publisert
Sist oppdatert

Ryggsmerter er arvelig
Det er mange grunner til at mange av oss sliter med ryggplager. Nå viser undersøkelser at ryggproblemer kan være arvelige og ha sammenheng med andre problemer som astma og hodepine.

Vanligvis vil vi forklare ryggproblemer med årsaker som vi selv har kontroll over. Tunge løft, lite eller feil trening og uriktig arbeidsstilling er vanlige årsaker til smerter i ryggen. Men nå er det også påvist at ryggproblemene kan henge sammen med arv fra tidligere generasjoner.

Problemer i ung alder
Det er kiropraktor Lise Hestbæk ved Syddansk Universitet i Odense som har påvist denne sammenhengen. Hun har analysert opplysninger om ryggsmerter og andre sykdommer hos danske barn og unge. Et overraskende funn i denne undersøkelsen er at mange sliter med ryggproblemer allerede i ung alder.

- Tradisjonelt har vi betraktet ryggsmerter som en isolert mekanisk lidelse som oppstår spesielt på grunn av belastning. Derfor har det i mange år vært fokus på de risikofaktorer som man utsettes for som voksen, sier Hestbæk. Hun mener årsakene til ryggproblemene oppstår langt tidligere.

- Over halvparten av den danske befolkningen får de første ryggproblemene før de er fylt 20 år. Det betyr at de har begynt med ryggproblemene allerede før de er kommet ut i arbeidslivet, poengterer Hestbæk.

Sammenheng med andre sykdommer
Den danske forskeren ønsker også å finne ut av hvilke andre arvelige faktorer som opptrer sammen med ryggproblemene. Ved å identifisere hvilke barn som er mest utsatt for arvelige problemer kan man også forebygge ryggproblemer som i verste fall kan bli invalidiserende i voksen alder.

Data fra Det Danske Tvillingregister er brukt i undersøkelsen. De viser at det er en klar sammenheng mellom ryggplager og andre sykdommer.

- Det er en høyere forekomst av korsryggsmerter hos unge som også lider av astma og mye hodepine. Unge som har flere ulike helseproblemer har en enda høyere risiko for problemer med korsryggen. Alt dette peker mot en felles underliggende årsak, nemlig at noen barn og unge er mer utsatt for ryggproblemer og at dette kan forklares genetisk, sier Hestbæk.

Mozon 30.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer