Ryggsmerter er arvelig

Publisert
Sist oppdatert

Ryggsmerter er arveligDet er mange grunner til at mange av oss sliter med ryggplager. Nå viser undersøkelser at ryggproblemer kan være arvelige og ha sammenheng med andre problemer som astma og hodepine.

Vanligvis vil vi forklare ryggproblemer med årsaker som vi selv har kontroll over. Tunge løft, lite eller feil trening og uriktig arbeidsstilling er vanlige årsaker til smerter i ryggen. Men nå er det også påvist at ryggproblemene kan henge sammen med arv fra tidligere generasjoner.

Problemer i ung alderDet er kiropraktor Lise Hestbæk ved Syddansk Universitet i Odense som har påvist denne sammenhengen. Hun har analysert opplysninger om ryggsmerter og andre sykdommer hos danske barn og unge. Et overraskende funn i denne undersøkelsen er at mange sliter med ryggproblemer allerede i ung alder.

- Tradisjonelt har vi betraktet ryggsmerter som en isolert mekanisk lidelse som oppstår spesielt på grunn av belastning. Derfor har det i mange år vært fokus på de risikofaktorer som man utsettes for som voksen, sier Hestbæk. Hun mener årsakene til ryggproblemene oppstår langt tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer