Priser i Sverige vs Norge

Så billig er Sverige nå

Vår sjekk av over 200 varer viser at prisene i snitt er 51,96 prosent høyere i Norge, men på enkeltvarer er det enorme forskjeller - begge veier. Spesielt på baderoms- og rengjøringsprodukter bør du ha tunga rett i munnen.

BILLIGERE: Av 201 sjekkede varer er hele 178 av dem billigere i Sverige. Foto: Odd Roar Lange
BILLIGERE: Av 201 sjekkede varer er hele 178 av dem billigere i Sverige. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juleferien nærmer seg med stormskritt og mang en nordmann planlegger å legge mye av handelen til rett over grensa.

DinSide har derfor tatt turen til Maxi Mat på Nordby shoppingcenter og samlet inn priser på over 200 varer. Dem har vi sammenlignet med hva de samme varene koster i norske butikker. Prisene ble innhentet 9. desember i Sverige og 10. desember i Norge.

Slik har vi sjekket

Du skal vanskelig finne én norsk butikk som har det samme vareutvalget som den enorme Maxi Mat-butikken, så de norske prisene har vi samlet inn fra flere butikker. For å gjøre det litt effektivt har tatt utgangspunkt i Oda (tidligere Kolonial), som nå matcher Rema 1000 på pris på det aller meste, men også sjekket hva både Coop, Kiwi, Meny og til og med Europris tar for noen av de samme varene, der den beste prisen er ført opp i tabellen.

Vi kan ikke garantere at alle de 200 norske prisene vi fant er de absolutt laveste på markedet, for eksempel om noe er på tilbud på Spar, men de vil nok være ganske representative for hva de koster i de rimeligste, norske butikkene, eller de litt dyrere butikkene når det er snakk om litt mer «eksotiske» varer.

Størrelsene på produktene er ikke alltid de samme, så vi har enten regnet om til kilopris for begge land, eller regnet om den norske prisen til samme antall gram. For eksempel veier Twist-posen 300 gram i Sverige, men 330 gram i Norge, så da må den norske prisen justeres tilsvarende ned. Når vi gjør det, prøver vi å finne den «nærmeste» pakningen i vekt/størrelse.

Noen ganger blir det litt urettferdig å regne om slik når størrelsen på pakka er veldig ulik - for eksempel ville nok litersprisen for ingefærølet fra Fever Tree vært lavere på Maxi Mat om de også ble solgt på 50 cl-flasker som i Norge, og ikke på 20 cl-flasker. Andre veien fant vi bare Wasa Sandwich i 24-pakninger på Maxi Mat, så når vi ganger stykkprisen i Norge med 24 blir også det noe urimelig.

Vi har imidlertid tatt utgangspunkt i hva produktene koster per stykk, og ikke hva de vil koste om du slår til på «4 for 100» og lignende tilbud. Om varen i seg selv er på tilbud er selvsagt en annen sak - da bruker vi tilbudsprisen. Til hver tabell kommenterer vi noen av disse mengdetilbudene.

Noen ganger finner man ikke helt identisk vare, så på enkelte av dem har vi tilnærmet oss etter beste evne, for eksempel der vi antar at Berthas lefser (Sverige) og Buer lefser (Norge) er noenlunde samme produkt. Men er det ikke kokos på de svenske «kokosbollene», ja, så må vi på Europris for å finne dem uten kokos på, siden de vi fant i dagligvarebutikkene alle hadde kokos på seg.

Hvordan er reglene nå?

La oss også understreke at det å reise til Sverige ikke er like rett frem som når det ikke er pandemi. For det første må alle over 16 år fylle ut innreiseskjema på nett før ankomst (her finnes det hjelp å få flere steder på senteret) og alle må teste seg ved ankomst Norge - vaksinert eller ei.

Dersom teststasjonen ikke er åpen på grensa, plikter du å teste deg enten hjemme eller på et testsenter innen 24 timer. Er teststasjonen åpen, må du påberegne at hjemturen kan ta sin tid.

Er det svenske länet rødt på smittekartet, og du ikke kan dokumentere at du er vaksinert/har gjennomgått covid-19, må du dessuten i karantene når du kommer hjem.

Oppdatert informasjon om dette finner du hos Helsenorge.

Ole Jörgen Lind er butikksjef på Maxi mat Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB
Ole Jörgen Lind er butikksjef på Maxi mat Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB Vis mer

Da vi besøkte Nordby på dagtid torsdag var det forsvinnende få kunder på senteret - bare 30-40 biler parkert utenfor Maxi Mat. Vi spurte butikksjef Ole Lind om dette var normalt, men det var det ikke:

– Det du opplevde i går er ikke en typisk torsdag før jul i det hele tatt. Ved å innføre først innreiseregistrering og deretter test for alle, også fullvaksinerte, har myndighetene klart å dempe handelen betydelig. Dette toppet med media som viser til store køer, til og med når det ikke stemmer, skaper et bilde av problematiske reiser til Sverige. Vi var oppe og nærmet oss 2019-tall i oktober og starten av november, men har havnet akterut mot disse etter tiltakene ved grensen. Det positive er jo at det er betydelig mer enn i 2020, men det skulle jo også bare mangle, sier Lind til DinSide.

TOMT: Det var ikke mange bilene å se på Nordby shoppingcenter to uker før jul. Foto: Pål Joakim Pollen
TOMT: Det var ikke mange bilene å se på Nordby shoppingcenter to uker før jul. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slik er prisene

Men la oss se på det du kom for: prisene.

For å slippe én gigantisk tabell, har vi delt opp produktene i noenlunde fornuftige kategorier. For å spare litt plass dropper vi å vise Maxi Mat-prisen i svenske kroner, men viser dem i norske kroner omregnet med kurs på 98,38 (det vi fikk av banken da vi betalte). Ved siden av kommer pris i norsk butikk, samt hvilket land varen er billigst i og den tilhørende prisforskjellen i kroner og prosent (som da alltid er positiv og basert på den laveste av de to prisene). Du kan sortere tabellene ved å klikke på kolonneoverskriftene.

Overordnet er totalsummen for alle varene vi har sjekket 51,96 prosent høyere i Norge enn i Sverige, og av 201 varer er 23 av dem billigst i Norge og 178 av dem billigst i Sverige.

Brød og kjeks

Foruten at en pakke vanlige Ritz-kjeks faktisk er billigere i Norge, er resten av varene rimeligere i Sverige. Nevnt er at Wasa Sandwich bare var tilgjengelig i 24-pakning i Sverige - i Norge fant vi dem bare enkeltvis til 8,90 per stykk. Som du ser, er det mye å spare på polarbrød og på enkelte knekkebrødsorter.

Drikke

Om du skal ruste opp med en kasse alkoholfri Carlsberg i jula, koster det under en tredjedel i Sverige kontra Norge, og på Capri-sonne er prisforskjellen enorm med 90 kroner i norske butikker og 19,90 (svenske) på Maxi mat. Sjekk også prisforskjellen på Pfanner iste, som du får kjøpt blant annet på Meny. Gløgg, derimot, sparer du et par kroner på å kjøpe her i Norge.

Verdt å nevne er som sagt at Fever tree-ingefærølet selges i 20cl-flasker i Sverige og 50cl-flasker i Norge. Om du kjøper 24x20cl på Maxi mat, til 129,90 svenske kroner, blir literprisen 27 der. Det finnes også "2 for 40"-tilbud på Fun Light-flasker.

(Skal du handle denne helga, tipser vi om at 4x Coca-Cola koster 29,90 i andre enden av kjøpesenteret.)

Frukt og grønt

Rødkålen kan du la ligge i hylla, men ellers er det også en del å spare på frukt og grønt i Sverige. Om du savner poteter har vi utelatt dette fra pristesten siden det ikke er lov å ta med til Norge.

Som vanlig er det mye å spare på kyllingfilét i Sverige, også den som ikke er tilsatt hverken salt eller vann. Foto: Pål Joakim Pollen
Som vanlig er det mye å spare på kyllingfilét i Sverige, også den som ikke er tilsatt hverken salt eller vann. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kjøtt

Her er det mye å spare. Vi hadde hentet inn prisen på frosne kyllingfileter uten tilsatt salt og vann i Sverige, men fant ikke tilsvarende produkt i Norge, så den gikk ut. Faktisk får du fersk entrecôte billigere i Norge, men annet enn det er det generelt mye penger å spare på å handle i Sverige. Husk dog at du maks har lov til å ha med ti kilo kjøtt, ost og fôrvarer inn til Norge (ikke ti kilo av hver, men ti til sammen).

Middag

I denne tabellen har vi samlet opp andre typisk middagsvarer, som tacovarer, Grandiosa, hamburgere, lasagne, tikka masala og lignende:

Her har vi måttet regne om prisen på noen varer - for eksempel er det norske glasset med Pataks Tikka Masalasaus 350 gram og ikke 450, og posene med rosenkål har også noe varierende størrelser. Knorr-pastaboksene koster 14,90 svenske, men fås også som «3 for 39»-tilbud.

Og mens prisen på Grandiosa er omtrent den samme (den ser det ut til å bli priskrig i Norge på nå), er prisforskjellen stor på ostepizzaen fra Dr. Oetker.

Frokost

Likeledes har vi samlet ting som pålegg, melk, egg, frokostblanding og den slags i følgende tabell:

Heller ikke her er det mange norske flagg å se, men det er tre av dem. Selv om Nutella er ganske billig i Sverige (ikke med) bør du la Nugatti-boksen stå. Som nevnt har vi brukt prisen på lefsene fra Buer mot de svenske Bertha-lefsene, og på egg har vi regnet om prisen på 18-pk M/L hos Coop. Vi fant heller ikke Grilstad spekeskinke i noen av de norske butikkene vi besøkte, og brukte da prisen på Nordfjord spekeskinke som erstatning.

Baking

Mel, smør, sukker, fløte og den slags har vi samlet her:

Fløte og matfløte er regnet om fra andre størrelser i Norge, og merk at du kan få lavere literspris for rapsolje i Sverige om du kjøper en større variant, men her så vi bare på de som var på én liter. Du finner dem for eksempel også i femlitersdunker, men vi synes ikke det ble helt rimelig å dra inn den i sammenligningen, siden den tross alt fyller en del mer av kjøkkenskapet.

Ost

Du savnet kanskje ost i frokostoversikten, men den kommer her:

Vi klarte ikke helt å finne nøyaktig samme burgerost i Sverige og Norge, men begge er typisk en tipakning med skiver der hver skive ligger i plast. Merk altså at også norske Jarslberg er billigere i Sverige.

Te og krydder

Flere produkter med ganske små prisforskjeller her, men også noen større - her tar Norge en av sine største seire på det store oregano-glasset.

Barn

Vi har også tatt med en liten håndfull barneprodukter:

Bleier er som kjent ganske billig i Norge, så dem er det liten vits å handle med, med mindre du har gått tom og turen hjem er lang.

Dyr

La oss heller ikke glemme de firbente:

Her samlet vi også flere priser i Sverige blant annet på kattesand, men bare ett av merkene fant vi også her til lands - på Meny.

Godis

Rent bord fra svenskene - selv norske produkter som Freia melkesjokolade og spesielt Kvikk Lunsj er billigere. Du får også After eight til nesten halve prisen.

Denne Vanish-sprayflaska var faktisk dyrere i Sverige enn i Norge. På vask og bad-produktene bør du være prisbevisst. Foto: Pål Joakim Pollen
Denne Vanish-sprayflaska var faktisk dyrere i Sverige enn i Norge. På vask og bad-produktene bør du være prisbevisst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vask og bad

Her har vi samlet rengjøringsprodukter, shampoo, tamponger og bind og så videre. Og dette er faktisk kategorien Norge gjør det sterkest i:

Tampongene fra OB er vesentlig dyrere i Sverige, og heller ikke Vanish-sprayflaska er noe du bør raske med deg i hylla. Dette er nok varegruppen der du bør være mest prisbevisst når du handler, for her er forskjellene til dels store både den ene og andre veien.

Rett ved siden av Maxi Mat finner du Gottebiten med egen tobakksavdeling. Foto: Pål Joakim Pollen
Rett ved siden av Maxi Mat finner du Gottebiten med egen tobakksavdeling. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tobakk

Her sjekket vi de svenske prisene rett ved siden av Maxi mat, i Snus by Gottebiten. Og selv om norske myndigheter har senket tobakksavgiftene en del, er det fortsatt blått og gult over hele fjøla:

Da var vi igjennom hele lista - 201 varer i alt om vi har talt riktig.

For deg som legger handleturen til Sverige: husk at du kan ha med deg varer for maks 3000 kroner om du har vært borte i mindre enn 24 timer (6000 ellers). For dem under 12 år kan disse varene bare bestå av mineralvann, sjokolade og sukkervarer.

Og ikke ta med poteter, altså. Det er forbudt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer