Strømpris

Så dyr blir strøm­men der du bor

Ny rapport viser økte forskjeller mellom Nord- og Sør-Norge.

FORSKJELLER: Forbrukere i Sør-Norge må belage seg på høyere priser enn i Nord-Norge, viser en fersk analyse fra NVE. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
FORSKJELLER: Forbrukere i Sør-Norge må belage seg på høyere priser enn i Nord-Norge, viser en fersk analyse fra NVE. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det blir kaldere, øker som regel strømregningen, siden strømprisen og -forbruket går opp.

En ny analyse fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) viser at strømbrukere i Sør-Norge må belage seg på høyere priser enn i Nord-Norge.

Prisen for den kommende vinteren i Nord-Norge ventes å bli rundt 40 øre kilowattimen, da uten nettleie og avgifter, mens prisen i Sør-Norge spås å ligge et par øre over dette igjen. De siste årene har Nord-Norge i snitt ligget 1,5 øre kilowattimen under resten av Norge, skriver E24.

Større forskjeller

Forskjellen mellom landsdelene er også ventet å øke: «Vår analyse viser at prisforskjellene mellom nord og sør i Norge vil bli større i fremtiden», skriver nemlig NVE.

NVE spår at strømprisene i Nord-Norge trolig vil ligge mellom tre og ni øre kilowattimen under prisene i Sør-Norge i perioden 2022–2030.

«Antagelsen om en stor vindkraftutbygging i Sverige fører til lave svenske kraftpriser, som også påvirker prisene i Midt- og Nord-Norge. Begrenset kapasitet i nettet gjør imidlertid at prisene i Sør-Norge ikke reduseres like mye», står det i NVEs ferske analyse.

Begrenset overføringskapasitet mellom landsdelene gjør at Nord- og Midt-Norge ikke følger etter i like stor grad, slik at prisforskjellene mellom sør og nord forsterkes.

Fem prisområder

Norge er delt inn i fem prisområder, som sammen med blant annet prisene på strømbørsen Nordpool og prisene til strømselskapet ditt, er med på å avgjøre hva strømregninga ender på til slutt.

- Prisområdene er med på å synliggjøre tilbud og etterspørsel i landsdelene. Der det er mye kraftproduksjon og lite forbruk, vil prisene falle og markedet åpne seg for flere storkunder, som datasentre og industribedrifter, forklarer Aslak Øverås i Energi Norge overfor Dinside.no.

PRISOMRÅDENE: Her ser du inndelingen av Norge i prisområder for strøm. Område 4 strekker seg helt opp til Troms og Finnmark. Illustrasjon: Energifakta Norge.
PRISOMRÅDENE: Her ser du inndelingen av Norge i prisområder for strøm. Område 4 strekker seg helt opp til Troms og Finnmark. Illustrasjon: Energifakta Norge. Vis mer

I de områdene situasjonen er motsatt, altså lav produksjon og høyt forbruk, kan det være behov for å bygge ut mer kraftproduksjon.

- I Midt-Norge har det vært underskudd på strøm i en årrekke, og derfor periodevis høye priser. Bygging av vindkraft i Trøndelag og ny kraftlinje i Sogn og Fjordane har dempet prisene, sier Øverås.

Følger svensk strømprisutvikling

NVE venter likevel at prisforskjellene jevnes ut på sikt, nærmere bestemt i perioden mellom 2030 og 2040.

Én årsak er at nedleggelse av svensk og finsk kjernekraft trekker prisnivået i Sverige opp, samtidig som NVE antar at nettkapasiteten fra nord til sør Sverige øker. Resultatet er at kraftprisene øker i hele Sverige, ifølge prognosene.

Dette vil påvirke prisene i Nord- og Midt-Norge, slik at kraftprisene i de områdene blir likere prisene i Sør-Norge, forklarer NVE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer