Strømpris høsten og vinteren 2019/2020

Så dyr blir strømmen framover

Månedskontraktene for de neste kvartalene viser hvilken strømpris du kan forvente.

HØYERE FORBRUK: Om høsten og vinteren øker strømforbruket samtidig som temperaturen synker. Norske strømkunder kan, imidlertid, belage seg på en lavere regning enn i fjor. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
HØYERE FORBRUK: Om høsten og vinteren øker strømforbruket samtidig som temperaturen synker. Norske strømkunder kan, imidlertid, belage seg på en lavere regning enn i fjor. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er i gang, og vinteren kommer også snikende. Dette medfører økt strømforbruk til oppvarming og belysning, og videre høyere strømregning for flere husholdninger.

Men, hvordan blir strømprisen denne høsten og vinteren sammenlignet med i fjor?

Dersom vi ser på månedskontraktene for fjerde kvartal i 2019 (oktober, november og desember) og første kvartal i 2020 (januar, februar og mars) hos strømbørsen Nasdaq, ser det positivt ut.

- Strømmen ser ut til å bli 20 prosent rimeligere i høst og vinter enn den var samme periode i fjor, mens nettleien og avgiftene ligger på omtrent samme nivå, sier næringspolitisk rådgiver Lars Ragnar Solberg i Energi Norge til Dinside.no.

Sparer over tusen kroner

Denne beregningen er basert på gjennomsnittstall og framtidspriser hos strømbørsen. Nettleie, merverdiavgift og andre avgifter på strømregningen kommer i tillegg.

STRØMREGNING: Bildet viser sammensetningen av en vanlig strømregning for norske forbrukere. Foto: Energi Norge.
STRØMREGNING: Bildet viser sammensetningen av en vanlig strømregning for norske forbrukere. Foto: Energi Norge. Vis mer

Solberg setter opp følgende regnestykke for å vise hvor mye en husholdning kan forvente å betale for strøm denne vinteren:

  • Forventet strømregning for et forbruk på 12.420 kilowattimer av et totalt årsforbruk på 20.000 kilowattimer i Oslo, blir 4822 kroner vinteren 2019/2020.
  • Tilsvarende strømregning i fjor var 5990 kroner, hvilket betyr 1168 kroner mindre uten nettleie og avgifter.

Normalt vannivå

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight forventer at kraftprisen er rundt 40 øre før jul, og rundt 45 øre i vintermånedene over nyttår. Dette er mellom fem og ti øre lavere enn det som var tilfellet vinteren som var.

- Det er ekstremt viktig hvilken temperatur og vind vi får i vinter, altså at været og de tilknyttede tilfedighetene blir avgjørende for strømprisnivå i vinter, sier Lilleholt til Dinside.no.

Han legger til at vi har helt normale nivåer i det hydrologiske systemet per nå, det vil si i vannmagasinene.

Lønner seg å velge riktig strømavtale

I forbindelse med SSBs rekordhøye strømprisnoteringer i fjor, anbefalte Thomas Iversen i Forbrukerrådet å bruke tid på å finne den billigste strømavtalen.

Har du allerede en konkurransedyktig avtale, er det mer å hente på å redusere strømforbruket, for eksempel ved å etterisolere boligen, bruke smarte termostater til oppvarming eller senke innetemperaturen noe, ifølge ham.

Også Energi Norge var enig i at det alltid vil være penger å spare på å følge med på strømmarkedet.

Påslaget per kilowattime kan variere mye, det samme gjelder det faste månedsbeløpet, og med et forbruk på 20.000 kilowattimer, kan det være flere tusenlapper å spare på årsbasis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer