Spesielt i etterkant av ferier i utlandet, er det lett å tenke at alt er så mye bedre i utlandet - ikke minst prisnivået. Men er det virkelig så mye dyrere i Norge på alle områder, eller er dette en vel bevart myte som det er på tide å ta knekken på?

På nordmenns favorittreisemål fikk vi en tre-retters for under 200 kroner
Her kommer statistikken fra Eurostat inn i bildet.
Dyrest alkohol og tobakk
Oversikten fra Eurostat, som du selv kan se nærmere på lenger nede i artikkelen, viser at det er ett område hvor Norge virkelig har de høyeste prisene i Europa: på alkohol og tobakk.
Her ligger de norske prisene hele 123,4 prosent høyere enn snittet i EU, mens Bulgaria ligger i det motsatte prissjiktet, hvor disse varene koster 43,6 prosent mindre enn EU-snittet.

Vi må dessuten ned til sjuende- og åttendeplassen for å finne Sverige og Danmark i prisoversikten.
Her er det nest dyrest i Norge
På tre andre områder kommer Norge ut med et svært høyt prisnivå, kun slått av et annet land i hver kategori: Mat, personlig transport og kultur. og fritidsaktiviteter koster langt mer i Norge enn snittet i EU.
Det er likevel verdt å merke seg at mat koster mer i Sveits, bilhold er hakket dyrere i Danmark mens kultur- og fritidsaktiviteter er dyrere på Island.
Høyere priser andre steder i Europa
Selv om utgiftene i Norge ligger over snittet i EU-landene på samtlige områder, er vi langt fra dyrest innen alle priskategorier. Dette gjelder eksempelvis boutgifter, som blant annet inkluderer leiepriser, strømpriser og vedlikehold:
Her er Sveits det klart dyreste landet, mens Norges prisnivå som er 18,2 prosent høyere enn snittet i EU. Dette kvalifiserer til en niende plass i oversikten.
Også møbler har et relativt lavt prisnivå i Norge - prisene ligger bare 4,5 prosent høyere enn gjennomsnittet.

De nye EU-reglene har gjort det mye dyrere å være mobilkunde
Selv om utgiftene til telefon, internett og liknende er like over snittet i Norge, viser oversikten at Sverige og ikke minst Danmark har langt lavere priser på dette området.
Hvis du går inn her og velger Norge i oversikten over land, kan du selv studere prisnivået innenfor de forskjellige kategoriene.
Hva med de norske lønningene?
En viktig faktor når man snakker om prisnivå, er hvor mye penger man faktisk har å bruke. Tjener man lite, vil ikke lave priser bety at det er spesielt billig å få det til å gå rundt.
Og ja - det er mye som er dyrt i Norge, men vi har også et svært høyt lønnsnivå både i europeisk sammenheng og på verdensbasis.
I denne oversikten, hvor tallene er basert på at folk svarer på en spørreundersøkelse om egen lønn, kommer Norge på en andreplass over inntekter - i verdenssammenheng.
Vil du sjekke hvordan du ligger an personlig på lønnsfronten, kan du prøve CNNs lønnskalkulator, som viser hvor du ligger i forhold til snittet i andre land i verden.
