Strømpris:

Så dyrt kan det bli

Vinteren spås å bli enda dyrere enn sist.

HØYERE: Foreløpig tilsier markedsprisene at vi får en enda dyrere strøm-vinter enn sist. Foto: Shutterstock / NTB
HØYERE: Foreløpig tilsier markedsprisene at vi får en enda dyrere strøm-vinter enn sist. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kraftkrise i Europa, særlig etter Russlands angrep på Ukraina, som har pågått siden februar.

I forbindelse med krigen har nemlig andre land innført sanksjoner mot Russland, som blir besvart med mottiltak – blant annet med struping av gasstilførselen fra russerne, som flere land er sterkt avhengig av.

I et marked styrt av tilbud og etterspørsel har dermed prisen både på olje og gass gått i været, med tilsvarende høye priser både på drivstoff og strøm. Det forplanter seg videre - for eksempel gjør det at produksjon og transport dagligvarer har blitt dyrere, og prisen er det sluttkunden som må betale.

Lav fyllingsgrad

Ekstra vanskelig blir det når vi det siste året har hatt svært lite nedbør i Sør-Norge – inkludert lite snø i vinter, som jo skal smelte og renne ned i magasinene på denne tiden av året. Våren har vært den tørreste på 140 år, ifølge Agder Energi.

90 prosent av Norges strømproduksjon kommer fra vannkraft. Særlig i NO2-området (Sørvest-Norge), hvis vannmagasiner står for snaue 40 prosent av den totale kapasiteten her til lands, er fyllingsgraden urovekkende lav – den laveste på 26 år:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer