Strømpris:

Så dyrt kan det bli

Vinteren spås å bli enda dyrere enn sist.

HØYERE: Foreløpig tilsier markedsprisene at vi får en enda dyrere strøm-vinter enn sist. Foto: Shutterstock / NTB
HØYERE: Foreløpig tilsier markedsprisene at vi får en enda dyrere strøm-vinter enn sist. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kraftkrise i Europa, særlig etter Russlands angrep på Ukraina, som har pågått siden februar.

I forbindelse med krigen har nemlig andre land innført sanksjoner mot Russland, som blir besvart med mottiltak – blant annet med struping av gasstilførselen fra russerne, som flere land er sterkt avhengig av.

I et marked styrt av tilbud og etterspørsel har dermed prisen både på olje og gass gått i været, med tilsvarende høye priser både på drivstoff og strøm. Det forplanter seg videre - for eksempel gjør det at produksjon og transport dagligvarer har blitt dyrere, og prisen er det sluttkunden som må betale.

Lav fyllingsgrad

Ekstra vanskelig blir det når vi det siste året har hatt svært lite nedbør i Sør-Norge – inkludert lite snø i vinter, som jo skal smelte og renne ned i magasinene på denne tiden av året. Våren har vært den tørreste på 140 år, ifølge Agder Energi.

90 prosent av Norges strømproduksjon kommer fra vannkraft. Særlig i NO2-området (Sørvest-Norge), hvis vannmagasiner står for snaue 40 prosent av den totale kapasiteten her til lands, er fyllingsgraden urovekkende lav – den laveste på 26 år:

Grafikk: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Grafikk: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Vis mer

Fra grafen til NVE ser vi at nåværende fyllingsgrad ligger under det laveste nivået vi har hatt de siste 20 åra (nederste stiplede linje). Den grønne linja er fyllingsgraden i 2021.

I NO2-området finnes det også utenlandskabler blant annet til Tyskland og England. For ikke å tømme vannmagasinene helt, må kraftprisen settes høyt for å unngå for høy eksport. Det er derfor dette området har høyere strømpriser enn resten av landet i disse dager.

Lenger nord i landet er situasjonen langt bedre. I NO3 (Midt-Norge) er fyllingsgraden den høyeste på 20 år, og den ligger også godt an i NO4 (Nord-Norge), godt over mediannivået de siste 20 åra. Derfor er strømprisene også langt lavere lenger nord i landet.

Sør-Norge er derfor spesielt avhengig av mye nedbør før vinteren slår inn slik at fyllingsgraden blir høyere. En tørr høst kan være kritisk.

I verste fall: rasjonering

Dersom vi ikke oppnår tilstrekkelig fyllingsgrad i vannmagasinene, vil strøm kunne bli en mangelvare i vinter, da etterspørselen er størst på grunn av økt behov for oppvarming.

Tidligere denne måneden anslo Statnett at det var mellom 5–20 prosent sannsynlighet for at det må innføres rasjoneringstiltak til vinteren.

– Vi følger tett med på kraftsituasjonen fra dag til dag, og jeg vil ikke utelukke at det kan være aktuelt å innføre tiltak. Men det er viktig at valgene vi tar er gjennomtenkte, sa olje- og energiminister Terje Aasland til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Rasjonering kan gjøres på flere måter. Det kan være deler av døgnet der strømmen kobles ut, eller det kan være at hver strømkunde får tildelt en viss pott med kilowattimer i løpet av en måned, der prisen for å overstige kvoten eventuelt blir skyhøy.

Sannsynligvis vil et tiltak som dette i første omgang gjelde industrien.

Nesten ikke fastpristilbud

Mange var føre var og valgte fastpris på strøm i fjor høst, og det er det mange som har spart mye penger på.

Da spotprisen på strøm begynte å stige før jul i fjor, gjorde fastprisene det samme, og de som slo til i løpet av de første månedene gjorde det som skulle vise seg å være en svært god vurdering. Ja, selv de som slo til etter årsskiftet nyter foreløpig av lavere strømpriser enn dem med spotpris.

Nå er det så stor usikkerhet i framtidige strømpriser at det knapt finnes fastpristilbud igjen i markedet. En sjekk på Forbrukerrådets portal strompris.no, viser at det per 12. juli bare er fire strømselskap som tilbyr fastprisavtale i Sør-Norge. Tidligere var lista langt mer fyldig.

Den rimeligste 12-månedersavtalen som tilbys per 12. juli har en kWt-pris på 310 øre på Østlandet og 320 øre i sørvest, mens en 18-månedersavtale har en kWt-pris på 275 øre begge steder.

Økt strømstøtte før jul

Strømstøtten, som i stor grad sikrer nordmenn mot svimlende høye strømpriser, varer foreløpig til mars 2023. Her dekkes 80 prosent av den delen av gjennomsnittlig spotpris per måned som overstiger 87,5 øre (inklusiv moms) - opp til et forbruk på 5000 kWt.

De tre siste månedene, altså fra oktober til desember, skrus støtten opptil 90 prosent.

Den gjelder imidlertid bare privatkunder og bare for boliger, altså ikke for bedriftskunder eller hytter.

Norsk hytteforening har tatt til orde for at regjeringen også bør innføre strømstøtte for fritidsboliger, men foreløpig er ikke fritidsboliger innlemmet i ordningen.

Hvor høy kan strømprisen bli?

Det virker å være en gjengs oppfatning blant analytikerne at vi får enda høyere priser den kommende vinteren enn den forrige.

– Det blir en ny rekorddyr høst og vinter. Det er jeg overbevist om, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue insight til E24.

Gudbrandsdal energi har laget en «prognose» for hvordan strømprisene vil se ut resten av året og hele neste år:

Grafikk: Gudbransdal energi
Grafikk: Gudbransdal energi Vis mer

Prognosen er basert på sikringsprisene i markedet slik situasjonen er akkurat nå og inkluderer moms, men kan fort endres dersom situasjonen forverres – eller forbedres, understreker produktsjef Karl Einar Svor i Gudbrandsdal Energi overfor DinSide.

For det er mange variable med i strømprisregnestykket som er umulig å forutsi. Blant annet er vind, temperatur og sollys med på å styre strømprisene, og været er som kjent vanskelig å spå langt fram i tid. Det samme gjelder den politiske situasjonen i Europa.

Basert på markedsprisene slik de er akkurat nå, kan vi med andre ord forvente snittpriser på 3-4 kroner per kWt i vintermånedene i Sør-Norge, inkludert moms.

I januar 2023 ligger gjennomsnittsprisen altså an til å bli over den dobbelte av i år.

Passerer ti kroner?

Svor tør ikke å spå hva strømprisen vil kunne være på sitt aller høyeste i løpet av en dag eller en time, men sammenlikner vi prognosen over med de faktiske strømprisene året før, ser vi for eksempel at prognosen forventer en snittpris i desember som ligger rundt 30 prosent over desember i fjor.

21. desember 2021 kostet strømmen tett oppunder fem kroner per kWt, som med et 30 prosent tillegg i så fall vil bety rundt 6,50 kroner per kWt på de verste dagene. Og ikke umulig - priser på over 10 kroner de verste timene. Her var prisen oppe i åtte kroner enkelte timer i fjor.

Husk imidlertid at strømstøtten blir langt høyere i desember i år enn den var i fjor. I desember 2021 var strømstøtten splitter ny og dekket 55 prosent av det som oversteg 87,5 øre, mens dekningen i desember i år vil være på 90 prosent.

Desember 2021 var endelig strømpris på 148 øre på Sørlandet (fratrukket daværende strømstøtte med 55 prosent sats), men om snittprisen lander på 310 øre i desember slik prognosen tilsier, vil den med den nye strømstøtten lande på 110 øre når støtten er trukket fra – altså lavere enn i fjor.

Det får være en mager trøst før en vinter som nok en gang ser ut til å bli veldig dyr for norske strømkunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer