Så enkelt er det

Liker du ikke personnummeret ditt er det urovekkende lett å lage et nytt.

Så enkelt er det

Fødselsnummeret, som det egentlig heter, består av fødselsdatoen på seks sifre og et personnummer på fem sifre. De to siste sifrene i personnummeret er et kontrollsiffer som er utledet at de ni første tallene. Det er derfor ikke alle kombinasjoner av fem tall etter fødselsdatoen som vil utgjøre et gyldig personnummer.

999 personer pr. dag

Det unike personnummeret er altså på bare tre sifre. Det betyr at det ikke er plass til mer enn 999 personer pr. dato. Men praksisen på 1900-tallet var at alle ble plassert på fødselsnummer 000 til 499. Alle oddetall her er menn, mens alle partall er kvinner. Det er altså bare 250 mulige fødselsnumre pr. fødselsdato.

Brukes som legitimasjon

Som vi har skrevet, brukes fødselsnummeret på samme måte som passord i mange nettbutikker. Kjenner du noens fødselsnummer, kan du bestille varer i vedkommendes navn, slik det skjedde med DinSides økonomijournalist Kristina Picard.

Det holder ikke bare å kjenne fødselsnummeret. Nettbutikkene som selger utstyr som skal knyttes til telenettet sitter på en kopi av folkeregisteret. De krever at du oppgir matchende navn, adresse og telefonnummer for å få bestilt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer