Så farlig er denne flekken

Har du fått slike?

Dette er et eksempel på føflekkreft. Foto: Science Photo Library
Dette er et eksempel på føflekkreft. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her kommer en liten kalddusj i sommervarmen.

Føflekkreft, eller malignt melanom, er ifølge Kreftforeningen en av de kreftformene som har økt mest i Norge de siste 10-årene. Siden 50-tallet har antallet tilfeller øket med cirka 500 prosent.

Soling er mest kjente årsaken til kreftformen, og det antas at økningen i antall tilfeller skyldes at vi har fått nye ferievaner.

Ikke antall soltimer som gjelder

- Vi vet at ozonlaget ser annerledes ut, men vi vet ikke om det har betydning. Det er urovekkende at føflekkreft blir vanligere til tross for at folk vet hvordan de skal oppføre seg i sola, sier overlege Håkan Olsson ved Universitetssykehuset i Lund i Sverige, til Aftonbladet.

Det er ikke antall soltimer som avgjør om man får kreft. Personer som jobber utendørs, for eksempel veiarbeidere, klarer seg bedre enn andre. Huden deres blir solvant og dermed ikke så lett brent.

Her er de beste solkremene

Ifølge artikkelen i Aftonbladet er det altså brannskadene som følge av soling som teller. Variabelt sommervær og korte ferier til sydligere strøk gjør at vi sprengsoler oss når vi først har anledning. Huden får rett og slett sjokk. Verst er det på utenlandsreier om vinteren. Da har ikke huden solgrunnlag i det hele tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer