Kjøp og leie av hytte

Så høy er «døgn­prisen» på hytta di

Hva hytta koster deg beror i stor grad på hvor ofte du bruker den, og det du gjør når du ikke er der selv.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikringsskadestatistikken. I saken under kan du lese om flere kostnader som er knyttet til det å eie ei hytte. Vis mer
Publisert

Pandemien og flere ferier innenfor landegrensene har ført til et «boom» i hyttemarkedet - ønsket om å kjøpe hytte har økt mer enn antallet hytter som er til salgs.

Eiendomsmeglere som selger hytter opplever rekordstor interesse for sjøhytter i disse dager, ettersom sommerferien kryper nærmere.

Hundretusener av nordmenn må droppe utenlandsferien i sommer, og mange vurderer hytteferie i stedet. Tilbudet holder imidlertid ikke tritt med etterspørselen, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Sjekk døgnprisen på hytta

Kvadsheim råder de som vurderer hyttekjøp om å tenke på om de kommer til å bruke hytta så mye at det blir mest lønnsomt å eie eller leie i årene fremover. De fleste hyttekostnadene er nemlig faste, uavhengige av hvor ofte hytta brukes.

For å illustrere hvor mye hytta koster deg i året og per døgn du bruker den, har siviløkonomen satt opp et regnestykke for ei hytte på 70 kvadratmeter som koster to millioner kroner og er fullfinansiert gjennom utvidelse av boliglånet (boligprisøkningen de siste årene har gjort denne typen finansiering av hyttekjøpet mulig for de fleste):

 • Lånerenter 39 000 kroner
 • Vedlikehold 15 000 kroner
 • Strøm 10 000 kroner
 • Forsikring 3000 kroner
 • Eiendomsskatt 2500 kroner (såfremt hyttekommunen har dette)
 • Veiavgift/brøyting, renovasjon og lignende 6000 kroner
 • TV og internett 500 kroner
 • Totalt 76 000 kroner

Så, hvor mye blir døgnprisen på hytta med denne årlige kostnaden?

 • Tilbringer du 10 døgn på hytta, koster det 7600 kroner per døgn.
 • Med 20 hyttedøgn blir prisen 3800 kroner.
 • Er du 30 døgn på hytta er vi nede i 2533 kroner døgnet.
 • Og med hele 50 døgn på hytta, lander vi på 1520 kroner i døgnpris.

Lei ut hytta

Ovenfor ser du tydelig at jo oftere du er på hytta, desto mer lønner hyttekjøpet seg, men er det slik at du bor langt unna hytta eller av ulike grunner ikke kan besøke den så ofte, finnes det noen «triks» for å rettferdiggjøre hyttekjøpet likevel.

Flere har nemlig fått øynene opp for hytteutleie som en måte å finansiere hyttekjøpet på. Tall fra Finn.no Reise viste rundt påsketider at antall private feriehus til leie i Norge har økt med 40 prosent siden i fjor.

Unngå hytteutleie-smellene

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi framholder at det er viktig du setter deg inn i skattereglene for hytteutleie.

- Benytter du hytta i rimelig omfang selv, kan du leie ut for 10 000 kroner skattefritt i løpet av ett år, sier Sørmo til Dinside.

- Dersom du leier ut for over 10 000 kroner må du betale skatt av 85 prosent av leieinntektene, fortsetter hun.

Det er altså en forutsetning at du bruker hytta selv i en viss utstrekning for at leieinntektene skal være skattefrie. Hvor stor bruk som kreves, er imidlertid ikke hugget i stein - dette kommer an på hytta og bruksmulighetene, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Leier du ut hytta hele året - og ikke bruker den selv - vil det beregnes full skatt av leieinntektene, slik som hvis du leier ut en utleieleilighet.

Slik beregnes skatt av hytteutleie

Her er et regneeksempel fra Skatteetaten som viser hvordan skatt av hytteutleie beregnes:

 • Hvis din samlede utleieinntekt fra hytta er 15 000 kroner, trekker du først fra de 10 000 skattefrie kronene, slik at du sitter igjen med 5000 kroner.
 • Den skattepliktige inntekten blir da 85 prosent av 5000 kroner, altså 4250 kroner som du må betale skatt av.
 • Satsen for den skattepliktige delen av leieinntektene er den samme som for kapitalinntekt, som er 22 prosent.

I tillegg bør du sjekke at hytteforsikringen din dekker utleie.

- For å sikre at utleievirksomheten blir lønnsom, er det viktig at du vet hva som er forsikret, og hva som ikke er det, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

- Dersom du planlegger å leie ut hytta di i en periode på over to måneder i året, må du si fra til forsikringsselskapet, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer