Så ille er det ikke

En ny rapport viser at forskere har overdrevet kvinners seksuelle problemer i årevis. Kanskje fordi de har undersøkt ting fra mannens synspunkt.

Publisert
Sist oppdatert

ille er det ikke
En ny rapport viser at forskere har overdrevet kvinners seksuelle problemer i årevis. Kanskje fordi de har undersøkt ting fra mannens synspunkt.

Undersøkelsen fra The Kinsey Institute viser at en fjerdedel av Amerikas kvinner har betydelige problemer med sexlivet - og det er mye færre enn de 43 prosentene en studie fra 1999 påsto led av diverse seksuelle problemer.

Forskning på området har hatt en tendens til å fokusere på de fysiske aspektene av sex, som orgasmer og opphisselse. Men forskerne bak denne studien mener det som best viser om kvinnen er fornøyd med sexlivet, er om hun har det bra følelsesmessig - både generelt og sammen med partneren.

- Denne studien understreker viktigheten av de ikke-fysiske delene av seksualiteten, og også viktigheten av mental helse, sier lederen av Kinsey instituttet, John Bancroft, til nyhetsbyrået AP.

- Resultatene er et motstykke til hva jeg mener er en temmelig oppsiktsvekkende konklusjon - at 43 prosent av alle kvinner har problemer med sexlivet.

Studien, som vil bli trykket i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior i sommer, besto av data fra 853 telefonintervjuer med kvinner mellom 20 og 65 år, som hadde vært i et heteroseksuelt forhold minst de siste seks månedene.

Blant annet viser resultatene at 24,4 prosent av kvinnene sa de hadde hatt “markante problemer” i sexlivet i løpet av den siste måneden.

En undersøkelse fra universitetet i Chicago, der 1700 kvinner mellom 18 og 59 ble intervjuet i 1999, gir motstridende resultater. Der konkluderte forskerne med at 43 prosent av kvinnene hadde hatt seksuelle problemer - som for eksempel manglende lyst - i løpet av det siste året.

Flere forskere sa i en kommentar til nyhetsbyrået AP at forskningen på dette feltet i årevis har ignorert at kvinners sexliv ikke bare blir ”brutt ned” av fysiske problemer, men også av følelsesmessige problemer som ikke har noe med seksuelle prestasjoner å gjøre.

Beverly Whipple, som leder Society for the Scientific Study of Sexuality, sa at forskere som har studert kvinner har basert forskningen på ting som er viktige for menn, som lyst, opphisselse og orgasme.

- Jeg tror ikke vi skal bruke samme modell for kvinner og menn når det gjelder hva som er viktig. Kvinner er ikke menn, og det er enda mye vi ikke vet, sier hun.

Mozon.no, 20.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer