Prissjekk på boliglån

Så lav rente bør du prute deg til

Det er store prisforskjeller på boliglån, og med en mulig renteoppgang rundt hjørnet, er det ikke dumt å gå i forhandlinger med banken.

RENTESJEKK: Ta deg noen minutter i nettbanken, finn ut hvilken boliglånsrente du har og hvor store månedlige avdrag du betaler. Det kan hende du både kan få lavere rente og betale mer ned på boliglånet, som ikke er dumt i lys av tidligere og kommende renteøkninger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RENTESJEKK: Ta deg noen minutter i nettbanken, finn ut hvilken boliglånsrente du har og hvor store månedlige avdrag du betaler. Det kan hende du både kan få lavere rente og betale mer ned på boliglånet, som ikke er dumt i lys av tidligere og kommende renteøkninger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har varslet den kraftigste renteøkningen på flere år i årets andre kvartal. Styringsrenta har allerede blitt satt opp to ganger på sju måneder, i september 2018 og mars 2019, og neste heving er ventet torsdag 20. juni, altså om ei drøy uke.

Når sentralbanken setter opp styringsrenta, er ikke bankene seine om å følge etter og øke utlånsrentene sine. Derfor kan det være lurt å sjekke betingelsene på boliglånet ditt og se om du kan få lavere rente og betale større avdrag.

Dinside gir deg oversikt over de billigste boliglånene dersom du er i 30-, 40- eller 70-årene, så vet du hva du kan forhandle med banken din om.

NB: Artikkelen er korrigert siden publisering.

Beste boliglån for 30-åringen

De fleste banker tilbyr egne boliglån for unge, som du oftest kan få så lenge du er under 34 år.

Hvis vi lager et regneeksempel for en person på 30 år med boligverdi på tre millioner kroner, lån på 2.550.000 kroner og nedbetalingstid over 25 år, får vi opp følgende topp tre-liste:

Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump.
Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump. Vis mer

Som du ser, er det Fana Sparebank, Din Bank og Landkreditt Bank som kommer best ut. Den laveste effektive renta 30-åringen kan få er på 2,31 prosent. I motsatt ende finner vi Sparebanken DIN med effektiv rente på 2,96 prosent, som utgjør over 800 kroner i måneden i vårt tilfelle.

De under 34 år vil ofte kvalifisere til boliglån for unge og førstehjemslån, og derfor er det kun slike lån vi har tatt med i denne sammenligningen.

Beste boliglån for 40-åringen

Dersom du er 40 år med boliglån på fire millioner kroner og boligverdi på seks millioner, er dette de beste boliglånstilbudene:

Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump.
Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump. Vis mer

Den laveste renta du kan få som 40-åring er hos Landkreditt Bank og ligger på 2,43 prosent, mot 5,18 prosent i Nordax Bank. De månedlige betalingene varierer fra drøyt 17.700 til rundt 23.500 kroner. Vi har kun sammenlignet lån som har alt inkludert.

Beste boliglån for 70-åringen

For en 70-åring med bolig til en verdi av tre millioner kroner og et lån på halvparten av dette som skal betales ned på 15 år, er følgende lån de billigste:

Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump.
Prisene er hentet inn 13. juni 2019 via Finansportalen.no. Foto: skjermdump. Vis mer

På topp finner vi Fana Sparebank med rente på 2,3 prosent og månedlig betaling på 9841 kroner, mens i bunn er Nordax Bank med 5,37 prosent rente og månedsbetaling på 12.055 kroner. Sammenligningen inneholder kun lån hvor alt er inkludert.

Siste utvei

Som du ser av tallene over, er det en god del å spare på å få de beste boliglånsvilkårene uansett alder og boligverdi. Det finnes flere gode argumenter foruten at andre banker har bedre renter og priser.

Og, du bør for all del utforske mulighetene til å forhandle med eller bytte bank før du eventuelt binder boliglånsrenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer